Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnspäckad Dan Andersson-vecka

Annons

Att man hittar så pass många namn, som inte direkt kopplas till Dan Andersson, i programmet hänger helt och håller ihop med den filosofi som programmakarna har; det gäller att föryngra publiken.

De stora DA-publiken är fortfarande den som upplevt alla epokerna från Sven Scholander, Gunnar Turesson via Gunde Johansson, Thorstein Bergman, Hootennany Singers fram till dagens megastjärna i raden av tolkare; Sofia Karlsson, en ung sångerska som gör Dan Andersson på sitt eget sätt och som därtill har backats upp med massiv marknadsföringsapparat.

- Jo, hon är med precis överallt, säger Dan Andersson Sällskapets Torsten Pettersson när han presentera programmet tillsammans med Ylva Sellin.

Klartecknet från Sofia Karlsson kom så sent som här om dagen och hon har placerats in i programmet tillsammans med välkände Mikael Samuelsson vid en konsert i Cassels 6 augusti.

Arrangörerna har också varit smarta nog att kombinera etablerade artister med sådana som är mindre kända utanför Dan Anderssons traditionella publik.

Alltså finns här såväl Ewert Ljusberg som Finn Zetterholm - två levande legender inom visbranschen - tillsammans med Stefan Ström och Björn U Dahl i olika sammanhang.

- Här har vi en chans att locka publik som i vanliga fall inte besöker "veckan", säger Ylva Sellin.

En snabbtitt i programmet, som kommer från tryckeriet nästa vecka - ger besked att man kommer att genomföra 40 (planerade) program under de nio dagarna. Till detta kommer antagligen ett och annat program, hos andra arrangörer, som inte är direkt kopplade till DA-veckan.

Apropå arrangörer understryker Ylva Sellin den enorma arbetsinsats som görs ute i byarna och hos byalag och föreningar som ansvarar för de olika delarrangemangen.

- Många hör av sig och vill hjälpa till och vi måste försöka skapa någon form av rättvisa i det fallet. Så har exempelvis Kullens Bystugeförening och Disponentparkens förening liksom föreningen i Strömsdal kommit med i arrangörsstaben den här gången.

Mycket av det som bjuds är att beteckna som något av önskerepriser. Dit hör exempelvis traditionen med Saxdalens Manskör i Skattlösberg, Gillesfesten vid Luossa - som från och med nu etablerar sig som Luossafesten, festens populära namn i folkmun - och Visor i skymningen vid Bränntjärn.

Peter Harrysson, tidigare känd som fin Taubetolkare vid sidan av Så ska det låta, har ställt i utsikt att försöka sig på även Dan Andersson i samband med gästspelet på Luossafesten. Oooooolidligt spännande!

En gammal tradition som däremot försvinner från programmet är verksamheten runt milan i Norrvik.

Här har de ansvariga noterat att arbetet är alltför betungande, och valt att ställa in den attraktionen i år.

Men Knallis kör sin attraktion i vanlig ordning, en glasklar publikmagnet.

Det är, som synes, ett späckat program som bjuds även i år.

Kanske är det den mest imponerande uppsättningen artister genom alla år.

Här borde finnas något för alla smakriktningar och alla uppfattningar om hur bygdens store skald bör tolkas.

- Det verkar till och med som om de som är typiska "anti-Dan" är spända på programmet, säger Ylva Sellin.

Det omfattande programmet kommer att finnas tillgängligt på bland annat Dan Andersson Sällskapets hemsida inom kort.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons