Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnparad i adventstid

Annons

Den traditionella adventsstjärnan i Sverige är sjuuddig, gulröd och gjord av papper. Den började säljas redan 1941 av HM:s grundare Erling Persson och hans barndomskamrat Björn Wennberg.

Den döptes till Tindra Kristall och finns i många hem än i dag, även om stjärnor i spån, halm och metall tagit plats.

För den som besöker Leksand i helgen finns dessutom chansen att vara med och påverka vad som kanske kan bli framtidens modell av adventsstjärna. På Hemslöjden i Leksand har man nämligen i år utlyst en stjärntävling.

Ett 50-tal bidrag har lämnats in och nu är det dags för allmänheten att rösta, vilket inte blir det lättaste för det finns stjärnor i alla tänkbara former och material.

Några blinkar, en består helt av ljussken, andra är taggiga, ulliga, smakrika, spretiga, platta, stora och små. Alla är de fantasifulla och alla symboliserar de på sitt eget sätt julstjärnan - Betlehemsstjärnan som ledde de tre vise männen till stallet där Jesusbarnet föddes.

Traditionen med en adventsstjärna i fönstret kommer ursprungligen från Tyskland, men Sverige kan ändå sägas vara något av ett föregångsland.

Vår tradition med gående sjungande stjärngossar där den första höll i en stång med en lysande stjärna, inspirerade nämligen en missionär från den evangeliska brödraförsamlingen herrnhutarna med säte i Tyskland.

På 1880-talet tillverkades den första pappersstjärnan med ljus i vid deras internatskola. Modellen var klotformig med taggar åt alla håll och ljuset bestod i början av en liten fotogen- eller oljelampa.

År 1910 började stjärnorna dyka upp i Sverige, men det var först 1934 som importen kom i gång och ordet adventsstjärna för första gången dök upp i svenska språket.

För många är veckorna före jul något av den mest hektiska tiden på året. Kanske borde vi försöka anamma det gamla bondesamhällets intention, nämligen att veckorna i advent ska vara en tid av lugn och samling inför julhelgen. Bullrande och störande utearbete var till och med förbjudet under adventstiden. Här i Dalarna var en av orsakerna till förbudet att björnen kunde vakna i sitt ide.

I år är väl snarare risken att vi möter en mycket sömnig och trött björn som aldrig somnat.

Fotnot: Fram till den 13 december kan man rösta på sin favoritstjärna. Vinnaren koras på Leksands Hemslöjd den 16 december klockan 11.00.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons