Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnorna behövs i Himlaspelet

Annons

För ett par år sedan föreslog jag att ett ständigt nytt gästspel i rollen som Kung Salomo i Himlaspelet skulle innebära ett lyft för publikintresset.

Kulturdebatt

Jag lärde mig då förstå - förutom att jag inte skulle lägga mig i Himlaspelets struktur - att administrationen inte trodde att den konstnärliga ledningen skulle gå med på något sådant, medan den konstnärliga ledningen inte trodde att den administrativa ledningen skulle göra det.

Rena moment 22, alltså!

Jag framhärdar: Låt oss tänka oss en Rolf Lassgård, en Loa Falkman, en Jan Malmsjö, en Börje Ahlstedt etcetera, Varje år en ny publikdragare som Kung Salomo.

Dyrt skulle det bli, kanske. Låt oss ta i med 150 000 kronor. Det innebär 750 fler biljetter, och då har jag ändå bortsett från den slant som nuvarande Salomo naturligtvis får.

Någon som tror att ingen av de nämnda skulle sälja 750 biljetter extra?

Det handlar om en scen, 10-15 minuter lång, lätt instuderad för en toppskådespelare.

Själv tillhör jag nybörjarna i publiken efter att bara ha sett spelet 27 år, men jag har kunnat se hur dagens regissör, Hans Josefsson, bit för bit har fräschat upp spelet, så att det säkert är väldigt långt från urpremiärens spel 1941. Det motsatta har insinuerats.

En invändning mot mitt förslag har varit att en ständigt ny tolkare aldrig skulle kunna ge djup åt Salomo-rollen. Det tror jag är att överdriva rollens betydelse som annat än ett spektakulärt slut på Mats vandring mot "himmil'n".

Jag har sett Lauritz Falk, Gösta Folke, Gösta Prüzelius, Jarl Kulle, Hans Josefsson och Stefan Ljungqvist göra rollen.

Alla har varit bra men några milsvida djup i tolkningarna har det inte blivit. Det enda viktiga är att aktören klarar omställningen till svärtan i monologen om Lejonet av Juda, och det klarade till och med Kulle fast han inte kunde texten utantill!

Fotnot: Inlägget är något förkortat. Det finns i sin helhet på hemsidan, där Himlaspelsdebatten fortsätter. Klicka på Dala-debatt och debattera själv!

ÅKE STRÖMMER

Mer läsning

Annons