Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendierna försvann med börsraset

Annons

- Nej, säger Musikskolans rektor Leif Göras, börsraset har tärt ordentligt på kapitalet. Så det finns helt enkelt ingen avkastning att fördela.

Sigurd och Majth Hallstensson hade inga egna barn. De levde sparsamt och de pengar som blev över från slitet i skogen investerade Sigurd klokt i aktier.

Spelet på börsen blev ett stort intresse för makarna och förmögenheten växte. När Sigurd gick bort bestämde Majth att en del skulle avsättas till en fond till stöd för studerande ungdomar med stark Orsaanknytning och täcka kostnaden för studiemedel under en termin.

Styrelse för fonden utgör förre kyrkoherden Jan Segerstedt, rektor Leif Göras och förre studievägledaren Einar Skött.

De har de senaste två jularna kunnat glädja ett flertal ungdomar med ett stipendium på en skaplig slant. Men i år blir det ingenting.

- Ändå har vi nyttjat etablerade börsmäklare, säger Leif Göras med en djup suck, bara för att undvika att hamna i den här situationen.

Styrelsen har legat på för att minimera förlusten, men har haft svårt att hävda sig mot experterna på penningförvaltning.

- Vi får lära av det här, säger Leif Göras, akta oss för att samla allt i en påse och sikta mot en utdelning till nästa jul i stället.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons