Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendiaten som blev kvar

Annons

Norrköping och Vikbolandet är det platser hon växte upp på och under resans gång har hon fött tre barn. Dottern pluggar i New York och de två sönerna jobbar i Stockholm.

Själv är hon utbildad skådespelare och regissör och det har inte gått oförmärkt förbi på Sollerön med omnejd.

Hon är även folklivsforskare och den historiska forskningen har resulterat i bygdespelet om Brita Andersdotter som hon gjorde tillsammans med Lars-Erik Lindhamn, Elfdahlens hembygdsförening och 25 älvdalsbor.

Handlingen bygger på tingsprotokollen från den första trolldomsprocessen i Sverige, i Älvdalen 1669.

Spelet om Malibambo är en berättelse från 1300-talet på Sollerön. Den skrev jubilaren tillsammans med Anna Sohlin och Bos Maria Andersson, Gesunda. Ett trettiotal solleröbor medverkar och föreställningen återkommer i höst.

- Jag regisserar just nu "Oderwais", en musical på älvdalska, skriven och komponerad av Werf Lena Egardt och den har premiär i juni, berättar Suzanne som i sammanhanget gärna vill puffa för "Färdär frå Soldn", en ordbok på sollerömål med 6 000 uppslagsord plus olika sammansättningar.

- Under tre år jobbade jag och Margit Andersson med den här utgåvan.

Suzanne forskar i Dalarnas kultur och historia och hon letar efter spår efter ett folk som hette "Vaner", som ska ha funnits någonstans i Norden före vikingarna.

På tal om vikingar planerar hon att sätta upp ett spel om vikingagravarna på Sollerön. Spelplats blir då Klikten där gravarna finns.

Övriga intressen i denna forskares huvud är Sollerö fruktodlareförening, med skötsel av äppelträdsallén, Vävstugeföreningen Emgart, egna grönsaksodlingar och vandringar.

- Jag är väldigt tacksam att få vara i Dalarna där det finns så mycket att lära sig, är Suzanne Danielssons slutkommentar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons