Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stimulerande lera

Annons

Susan Paget forskar kring hur viktig barns utemiljö är. Bland annat använder hon Klockarskolan i Säter som fallstudie.

- Utemiljön är jätteviktig för barn. Jag tror speciellt att det är viktigt att barn får komma ut och röra sig i dagens virtuella värld, sa Susan Paget.

Hon ansåg att det finns så många sätt att med enkla medel förändra miljön på skolgården.

- Exempelvis kan du använda vatten till att göra gyttjepölar. Av lera kan du bygga en lermur. Enkelt och stimulerande för både och barn och vuxna, förklarade Susan Paget.

Hedemoras stadsarkitekt, Michael Bergman, var en av initiativtagarna till att bjuda in Susan Paget. Han höll med henne om hur viktigt det är att göra något mer av skolgårdarna.

- Det är verkligen skoj att det har kommit så mycket skolpersonal hit. Det är ett tillfälle att skapa ett nätverk där alla kan hämta inspiration, förklarade han.

På Svedjans förskola har personalen och barnen bland annat skapat en salixkoja i form av en labyrint. Här ska också en fruktträdgård få växa upp.

- På det viset så kan man följa årstiderna i praktiken, ansåg Michael Bergman.

Susan Paget menade att en kreativ utemiljö är bra för de barn som har svårigheter att lära sig i teorin.

- Undersökningar visar att barn som är ute och rör på sig mycket har det lättare att koncentrera sig. Sedan är det ett bra verktyg att lära sig genom praktik. Det är stimulerande att lära sig om natur och miljö genom att odla egna morötter till exempel, sade Susan Paget.

Under dagen fick personal och barn tillsammans prova på olika enkla metoder för att skapa spännande "lekrum" utomhus. Bland annat så gjorde de gräsbänkar och lerkojor.

MARIA STERNLJUNG YAGMUR

Mer läsning

Annons