Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stilla dagar på älven

Annons

I tre kilometers hastighet flyter man på flotte nerför Dalälven. Men innan den lugna färden kan börja måste flotten byggas. Ett trettiotal ganska tunga stockar skall knytas ihop och då krävs lite klurighet.

Janne Vikla och Emma Wallerius från Göteborg är nästan färdiga med sin flotte efter några timmars arbete. Nu ligger en konstruktion av stockar sammanbundna med rep och flyter i älvkanten vid Flottbron i Gagnef.

-Vi visste inget om hur det skulle gå till när vi kom hit. Men det är inte så väldigt svårt, ganska lätt egentligen, säger Janne.

Janne och Emma har planerat för en tvådagarsfärd, det betyder att de med den hastighet som älven ger dem förhoppningsvis når fram till slutmålet vid campingen i Sifferbo.

-Vi hoppas på en lugn och skön tur. Sen får det inte regna, säger Emma under tiden hon gör fast en av de sista stockarna som skall fungera som ryggstöd.

När sedan flottfärden är över väntar en vandring över fäbodarna i Solsbodarna och Svensbodarna innan man är tillbaka i Gagnefs Kyrkby igen.

Jan Sjönneby har fungerat som lärare och coach under byggnadsarbetet. Detta är åttonde flotten som han hjälper till med under veckan.

-Det är väldigt duktiga och tålmodiga elever vi har här, säger Jan Sjönneby.

Idén om att utnyttja älven för flottfärder kom för tre år sedan och nu driver fem familjer tillsammans en ekonomisk förening som erbjuder paketlösningar till turister.

-Det är kul att se vad man kan göra för att utnyttja älven till turism, säger Jan Sjönneby.

Mer läsning

Annons