Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stigande oro för barn och ungdomar!

Annons

Med stigande oro har vi - kyrkor och medarbetare i Leksand - hört och sett hur resurser dras undan från till exempel barn-och ungdomspsyk (BUP), ungdomsmottagningar och skolkuratorstjänster. Samtidigt brottas allt för många med identitets- och relationsproblem. Vissa till den grad att de som enda utväg ser att avsluta sitt eget liv!

Situationen blir inte ljusare av att den hjälp man eventuellt kan få, ligger minst 24 månader bort i tiden. (Väntetiden till BUP i Dalarna) Var och en som ser dessa siffror inser att detta är ohållbart för alla parter.

De unga som redan mår dåligt sjunker ännu djupare ner i misströstan: Ingen har ju tid att bry sig!

Psykiatriker och andra i vården far illa för att man inte hinner hjälpa i tid. Problemen växer sig onödigt stora, vilket förlänger behandlingstiderna och därmed ökar kostnaderna per individ för sjukvården. I situationen som råder är det förståeligt att kommun- och landstingsanställda vänder sig till kyrkor och andra frivilligorganisationer för att få hjälp. Från sina egna arbetsgivare har man insett att inget finns att hämta.

Många i kyrkor och frivilligorganisationer ställer gärna upp för samtal och stöd för krisdrabbade ungdomar och familjer. Men även där är resurserna begränsade och medarbetarna redan hårt belastade med arbetsuppgifter.

Dessutom måste vi också konstatera att landsting och kommuner har en lagstadgad skyldighet att erbjuda adekvat hjälp inom rimlig tid, som ej borde överstiga fyra veckor.

Vi från kyrkorna i Leksand vill med detta brev fästa uppmärksamheten på den allvarliga situation som råder och kraftigt stryka under att resurser måste sättas till i ökad utsträckning.

Den nuvarande strategin skadar inte bara barn och ungdom. Den skadar vår framtid. Den är kortsiktig och kommer dessutom att leda behövande in i den högst kostsamma akutvården.

Barn och ungdomar varken kan eller bör få vänta! De måste kunna få hjälp omgående, om de ska ha en chans att växa upp till väl fungerande och harmoniska människor.

Vi ställer gärna upp med den tid och de resurser vi har, men då måste också landsting och kommuner ta sitt ansvar på fullt allvar!

Barnen är vår framtid. Vi har skyldighet att ge dem möjlighet att få uppleva den!

RUNE ANDRÉASSON

Mer läsning

Annons