Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stigande huspriser i Gagnefs kommun

Annons

Statistiken på prisutvecklingen för den senaste tolvmånadersperioden kommer från mäklarstatistik.se. I början av det här året var dock huspriserna i Gagnef uppe på den högsta nivån, under hela tolvmånadersperioden, för att sedan sjunka igen. Men nu tycks priserna vara på väg uppåt igen. Prisutvecklingen är dock inte lika kraftig som i grannkommunen Borlänge.

- Det finns flera stora företag i Borlänge jämfört med i Gagnef, sådana saker påverkar också positivt, säger Rainer Jokelainen.

Mellan januari och mars i år såldes 26 villor i Gagnefs kommun och medelvärdet på köpesumman var 601 000 kronor. Det innebär att medelpriset per kvadratmeter låg på 5 430 kronor. Av länets alla kommuner var det bara Smedjebacken och Vansbro som hade ett lägre medelvärde på köpesumman.

Övriga kommuner som uppvisade sjunkande huspriser under senaste tolvmånaders perioden var Avesta, Ludvika, Mora och Orsa. I alla övriga kommuner i länet steg huspriserna. I snitt steg huspriserna i hela länet med tre procent under den senaste tolv månaders perioden.

Marita Maanselkä arbetar på Swedbanks Fastighetsbyrå i Borlänge. Hon upplever att priserna ökar på villor i Gagnef och att denna utveckling pågått under en längre tid.

- Köpeskillingen för en villa år 2005 låg på 426 000 kronor och för år 2006 låg det på 501 000 kronor, berättar Marita Maanselkä.

- De senaste husen jag sålt har varit till hemvändare som vuxit upp i Gagnef, bott i Borlänge ett tag, och nu flyttar tillbaka.

- Det finns fler spekulanter än villor till salu. Det finns både bra skolor och barnomsorg i Gagnef och det påverkar efterfrågan på hus.

Enligt Maanselkä är efterfrågan på villor som störst i bland annat Djurås, Djurmo och Kyrkbyn.

- Efterfrågan har även ökat en del i Mockfjärd.

Hon har inte heller märkt att räntehöjningen slagit igenom något när det gäller efterfrågan av hus. Även när det gäller fritidshussidan så har hon märkt ett ökat intresse bland köpare för fritidshusen i Gagnefs kommun.

- I Leksand och Rättvik ökar efterfrågan kraftigt på fritidshus så allt fler köpare vänder sig till Gagnef, för där märker man att man får mer för pengarna.

Fotnot: Statistiken är hämtad från www.maklarstatistik.se

Mer läsning

Annons