Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stigande dödstal i rysk gruvolycka

Annons

En explosion inträffade i en gruva i västra Sibirien i Ryssland i dag. Olyckan skördade omedelbart tiotals liv _ dödssiffran hade vid nio-tiden, svensk tid, stigit till 16, rapporterar den ryska räddningstjänsten. 180 av de 217 som befann sig i gruvan när olyckan inträffade uppges ha blivit räddade.

Flera av de räddade arbetarna hade skadats.

Det ryska gruvsäkerhetsorganent Rostechnadzor konstaterade nyligen vid en inspektion att tidigare anmärkta brister i Jubilejnaja-gruvan har åtgärdats. Organet hotar ändå med att gruvlicensen kan komma att dras in för företaget Juzjkuzbassugol.

Företaget driver ett 20-tal gruvor i området och ägs till 50 procent av företagsledningen. Andra hälften ägs av stål- och gruvkoncernen Evraz, där miljardären och Chelsea-ägaren Roman Abramovitj är en av huvudägarna.

Gruvan ligger nära staden Novokuznetsk, en industristad med en halv miljon invånare vid floden Tom, 180 mil öster om Moskva. Staden var känd som Stalinsk 1932-61. Området - Kuzbass - hyser enorma kolfyndigheter och står för en tredjedel av allt kol som bryts i Ryssland.

Olyckan inträffade nära Uljanovskaja-gruvan där 110 människor omkom i en metangasexplosion för två månader sedan.

TT

Mer läsning

Annons