Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stick som lindrar

Annons

I fjol födde 740 kvinnor barn på Mora lasarett. De flesta av dessa kvinnor fick under förlossningen någon form av smärlindring.

Smärtlindring med läkemedel är bland annat morfin, lustgas, och ryggbedövning( epiduralanalgesi).

Den vanligaste formen av smärtlindring utan läkemedel är i Mora bad och avslappning.

Ryggbedövning är en smärtlindringsmetod som ökat kraftigt i landet sedan 1990-talet. I Mora fick 194 kvinnor ryggbedövning vid vaginal förlossning, vilket var vid 30,9 procent av alla förlossningar under 2002.

Ryggbedövning kräver kontinuerlig övervakning och den påverkar förlossningen genom att förloppet kan förlängas. Dessutom ökar risken något för instrumentell förlossning, alltså att personalen måste använda instrument för att hjälpa barnet ut. Ryggbedövning kräver också en insats av en narkosläkare.

Mora var tidigt ute med att erbjuda olika former av icke medicinska hjälpmedel.

- Ja, vi var tidigt ute med exempelvis ribbstolar, rep och bad, att erbjuda annorlunda förlossningsställningar som var vanliga långt tillbaka i tiden. Men när det gäller akupunktur har vi tyvärr legat lite efter, eftersom flera andra förlossningsavdelningar redan använder sig av metoden. Det vill vi ändra på nu, säger Harriet Hillström, verksamhetschef för kvinnokliniken i Mora.

Vid vissa tillfällen kan dock förlossningen i Mora erbjuda akupunktur som ett alternativ redan nu. Men det beror på vem som jobbar.

- Vi har några barnmorskor som tidigare jobbade i Bollnäs som kan akupunktur. Men vårt mål är att alla barnmorskor ska kunna det. Vi vill möta den efterfrågan som faktiskt finns när det gäller att kunna få akupunktur vid en förlossning.

En studie har nyligen visat att bland de kvinnor som fick akuputur under förlossningen minskade antalet ryggbedövningar, och att kvinnor som fick akupunktur upplevde en högre grad av avslappning än kvinnorna i kontrollgruppen.

Akupunktur blev godkänd som smärtlindringsmetod 1984, och sedan dess har akupunktur använts på förlossningskliniker runt om i landet. Metoden är lätt att lära sig och lätt att använda. Akupunktur under förlossningen ger både en avslappnande och smärtlindrande effekt.

Några kända allvarliga biverkningar på barnet eller mamman finns dessutom inte, och akupunktur påverkar inte förlossningsförloppet.

Kvinnokliniken räknar med att det kostar cirka 100 000 kronor att utbilda klinikens 20 barnmorskor.

- Vi har förberett en utbildning och står i startgroparna, säger Hillström.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons