Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steniga fynd i Flatensjöarna

Annons

Det är järnålderscirkeln som med Greger Bennströms hjälp letat efter stenålderslämningar vid Flaten. Sjön, som är uppdämd, har varit sänkt till sin ursprungliga nivå och detta har gjort det möjligt att finna lämningar efter de stenåldersmänniskor som bodde eller åtminstone hade sina läger där för kanske 6 000- till 7 000 år sedan.

- Det har varit en mycket intressant vår vid Flaten, förklarade Pers Lars Larsson som leder järnåldersgruppen.

Ett 20-tal stenåldersboplatser vid Flaten är kända sedan tidigare. Nu har Pers Lars och de andra amatörarkeologerna hittat ett 40-tal fyndplatser, varav många kan betecknas som boplatser eller lägerplatser.

Fynden består av stenar som bearbetats till skrapor av olika slag, pilspetsar, så kallade microspån, en hålmejsel och ett microspånblock, en liten trindyxa, massor med avslag, benrester och kokstenar.

- Det är ovanligt många fina fynd, förklarade Greger Bennström.

De flesta fynden har gjorts i norra delen av sjösystemet. Bland annat har två "pilspetsfabriker" påträffats, platser där någon suttit och tillverkat pilspetsar. Färdiga pilspetsar, halvfabrikat och skärvor vittnar om detta.

Greger Bennström hoppas att Dalarnas museum får råd att låta analysera de brända ben som hittats.

- Det skulle vara intressant att få veta hur gamla de är och från vilka djur de kommer.

Pers Lars berättade att han funderar på att ordna en kurs i höst eller vinter och engagera duktig stensmed som ledare, så att intresserade kan få prova på hur det är att tillverka stenverktyg.

Det här mötet lockade drygt 60 personer, det var betydligt fler än vad Pers Lars räknat med. Då serveringslokalen på hembygdsgården blev överfull fick de lov att flytta till en annan byggnad.

- Ett angenämt problem, konstaterade Lars.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons