Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenar förstör älv, anser stugägare

Annons

Stora stenbumlingar lades i höstas ut i älvfåran och längs stränderna har det också tippats massor av storsten. I dag är det bitvis oframkomligt där man tidigare kunnat gå längs älvkanten. Mest upprörda är stugägarna i Treforsbäckens fritidsområde. De tycker att älven vid deras fritidsidyll har blivit mer eller mindre förstörd av alla stenbumlingar och -massor. De har begärt ett sammanträffande med länsstyrelsen, som gör syn på platsen i nästa vecka.

- Som älven ser ut i dag är den totalkvaddad med stenpirar och stora stenblock överallt. Att försöka åka kanot i älven är inte att tänka på, det är nog närmast livsfarligt. Jag tycker att det här är ett miljöhaveri, säger fritidsområdets ordförande Kjell Lundvall.

Transtrands fiskevårdsområde, som ansvarar för arbetena i Fuluälven, tillbakavisar kritiken:

- Lugn i stormen. Vi håller på med att återställa älven som den såg ut innan den rensades för flottningen, men arbetet är inte klart än. Vi hann inte göra klart i höstas och nu har vi avvaktat för att inte störa årets romkläckning för öring och harr. Men inom någon vecka ska jobben igång igen och det här kommer säkert att bli fint, säger Birger Johansson som var ordförande i Transtrands fiskevårdsområde då man beslutade om återställningen av älven.

Biologen Anders Bruks, som leder återställningsarbetet, uppger också att arbetet är halvklart.

- Hittills har vi bara kört ut stenblocken i vattnet och på stränderna. Alla stenarna ska ut i vattnet och grävas ner så att de sitter fast. De flesta av stenarna kommer inte alls att synas ovanför vattenytan. På det här viset skapar vi strömfåror och nya ståndplatser för fisken. Det här kommer att bli fint för miljön och fisken, liksom för fiskare och kanotister, lovar Anders Bruks.

Han räknar med att det återstår tre veckors arbete. Det ska starta i mitten av månaden då romkläckningen säkert är över.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons