Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten uppåt väggarna

/
  • Naturnära. Sommardörren i badrummet där gräset växer utöver karmarna är även den ett bevis på Owe Fredrikssons inredningstalang.
  • Stilfullt. Badrummet helt i sten med italienskt kakel på väggarna, klinkers på golvet och mosaik runt speglarna för tankarna till sydligare breddgrader.
  • Hellacopters sista ryck. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX
  • Nygammalt. Även i köket pryder det brunskimrande lerskiffret väggarna och ramar in såväl den gamla vedspisen som den nya spisen och köksfläkten ovanför.
  • Souvenirvägg. Det kinesiska skåpet tillsammans med en mängd afrikanska prydnadsföremål ger väggen i lerskiffer en ännu mer naturnära känsla.
  • Blomrummet. Mönstret på det brunskimrande lerskiffret som ramar in fönstren går i stil med det mörkgrå skiffret på golvet i blomrummet. Här ses Owe och Inger Fredriksson vid det stadiga bordet, med rymlig stenklädd fot och delvis skjutbar skiva.
  • Stenrikt. Genom den välvda öppningen från blomrummet med lerskiffer på väggen ser man ut över hela nedervåningen med äkta Höganäsplattor på golvet.

Annons

- Vi är stentokiga, avslöjar makarna och konstaterar i nästa ögonblick att de blivit stenrika på kuppen. Inte i pengar räknat men i den rikliga mängd sten som fraktats hem till Sörgården i Söderås.

Det vågade beslutet att sätta norskt lerskiffer på väggarna tog paret efter att ha upptäckt den brunskimrande stenen på en mässa i Uppsala.

- Både försäljare och hantverkare tyckte idén lät uppåt väggarna, då vi var först och ingen hade någon erfarenhet av den användningen av lerskiffer i hemmiljö, minns Owe.

Heminredning är ett av det konstnärliga parets gemensamma intressen. Så de stod på sig och lyckades hitta en hantverkare som ställde upp fast han aldrig gjort något liknande tidigare.

Med ljusa fogar och lerskiffer på väggarna fick nedervåningen snart en ny spännande lite orientalisk stil. Något som förstärktes ytterligare när Owe på egen hand lade grått Offerdalsskiffer på golvet i det som familjen till vardags kallar för blomrummet.

Stora fönster och gammalt grovt virke i taket ger det unika rummet en härligt naturnära känsla. Det ligger nämligen inbäddat i gnistrande vit snö på vintern och omgivet av lummig grönska på sommaren.

Tveklöst rena hälsokuren att vistas i för den som söker ljus i vintermörket och finner ro i att vila ögonen på fiskarna i akvariet.

Det har nu gått 15 år sedan lerskiffret tog plats på väggarna och satte sin prägel på Sörgårdens öppna bottenplan. Här har de oregelbundna stenarna letat sig ända in i köket och gjort till och med köksfläkten till ett konstverk.

- Det är viktigt att stenarna nyps av med tång i kanten för att få den orgelbundna formen som ger väggarna dess spännande mönster, säger Owe.

Han och Inger var föregångare, men nu är sten i hemmiljö högta mode både ute och inne. Då kostade lerskifffret runt 500 kronor per kvadratmeter, vilket de minns att var lite dyrare än vanlig målning och tapetsering.

- Men det har vi redan tjänat in, då skiffret har evigt liv och ser precis likadant ut i dag som när vi satte upp det, säger Inger.

Och det är inte bara skiffret som ger villan dess speciella utseende och steniga charm. Redan i entrén visar sig Owes inredningstalang i den vägg han murat med tunna tegelstenar upptill och spegelluckor nertill.

För att inte tala om badrummet i sten, där folk gärna stänger in sig och sitter och njuter. Det går helt i grått med italienskt kakel på väggarna, klinkers på golvet och effektfull mosaik runt de bågformade speglarna.

Här återfinns också Owes fantasifullt målade dörr med storken och grodan i det höga gräset, som finurligt växer sig ut över dörrkarmarna och hälsar välkommen i det gröna!

Fakta/Owe och Inger:

Bor: På Sörgården i Söderås i Rättvik.

Gör: Egna företagare sedan många år. Owe inom reklam och design medan Inger är sömmerska.

Familj: Döttrarna Nina, Theresa och Rebecca med familjer.

Intressen: Heminredning, trädgård och resor. Fascinerade av den kinesiska byggnadskonsten och hoppas inom kort få besöka Kina.

Mer läsning

Annons