Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten Andersson hoppas på fred

Annons

Det var några år sedan Sten Andersson var utrikesminister. Men han är långt ifrån bortglömd.

Det märktes tydligt under hans besök i Folkets hus i går. Massor med extrastolar fick sättas in i den proppfulla föreläsningssalen.

Men så var det också ett brännande aktuellt ämne han hade med sig i bagaget till Borlänge.

- Många tror att fredsprocessen mellan palestinierna och israelerna är död. Men jag och flera andra är övertygade om att det går att blåsa liv i den igen.

- Det finns en färdig skiss till en fredsuppgörelse. Och i dag är det många högt uppsatta politiker som vill verka för en varaktig fred.

Han beskrev sitt forna arbete med fredsprocessen som en resa mellan hopp och förtvivlan.

- Från början visste vi knappt att det existerade ett arabiskt folk i den nya staten Israel. Israelerna förnekade detta. Men det var min son som öppnade ögonen på mig.

Under den en timme långa föreläsningen berättade Sten Andersson om alla sina möten med bland annat Yasser Arafat och Shimon Peres. Det var berättelser direkt ur minnet. Han använde inga anteckningar.

- En gång mötte Peres mig på flygplatsen. Då hade palestinierna sprängt en buss. För det fick Sverige och jag kritik, minns Sten Andersson.

Han gör ingen hemlighet om vad han anser om Israels nuvarande premiärminsiter Ariel Sharon.

- Det blir inte fred med honom som ledare. Och han sitter till år 2003. Sharon anser att han har mandat på att bestämma om fredsprocessen ska upptas igen eller inte, säger Andersson och de isblå ögonen gnistrade till.

- Sverige får aldrig acceptera folkrättsbrott, avslutar den före detta utrikesministern.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons