Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stekheta sommardagar i Tomteland - då är Tomten som allra störst

Annons

Midvinter och snötunga träd. Där hör Tomten hemma enligt gammal tradition.

När det gäller Tomteland i Gesunda är det dock stekheta sommardagar som Tomten drar mest folk.

- Två tredjedelar av årets totala besöksfrekvens infinner sig under sommarveckorna, berättar Camilla Collett, Tomtelands vd.

Just nu pågår finslipningen av de teaterföreställningar som kommer att ges under sommaren.

- Vi spelar teater sex timmar dagligen från det att vi öppnar den 19 juni, berättar Collett och hon säger att Tomteland slår på trumman för att ha Dalarnas största levande teater.

- Skådespelet är många små stycken som publiken är delaktig i. Vi har en ensemble med 15 personer, alla med skådespelarvana, och de medverkar även i några klassiska föreställningar från huvudscenen samt i fäbodspektakel nere i vår fäbod där åskådarna även får lära sig hur det gamla fäbodlivet fungerade.

Camilla Collett säger att Tomteland är en arbetsgivare som erbjuder de som vill spela teater att göra det.

Camilla Collett är själv manusförfattare tillsammans med Bos Maria Andersson, något av trotjänare i tomteparken där hon varit sedan barnsben. Tomteland kan för övrigt fira 20-årsjubileum den 8 december i år. Det finns även en organisation som förser Tomteland med kostymer och scenografi Maria Nilsson jobbar som designer och hon har även skolats av Sveriges televisions personal i att lägga masker.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons