Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steget till högre studier

Annons

Av olika anledningar går många omkring och tror att högskolestudier inte är något för dem. Många tvivlar på att de skriver tillräckligt bra eller oroar sig för alla böcker de måste läsa. Vissa känner en rädsla för den akademiska världen.

Men Åsa Westman är väl medveten om att många ändrar sig på det området bara de får chansen.

Hon har erfarenhet som ledare från två tidigare projekt, Fler män till skolan och Fler kvinnor till tekniska yrken.

- Jag träffade män som jobbat med att köra maskiner i tiotals år. Nu visar det sig att de stortrivs med läraryrket och de är otroligt duktiga, säger hon.

I högskolan och lärcentrumets samarbetsprojekt Insteget jobbar Åsa Westman vidare med det lyckade konceptet. Inom ramen för projektet kommer de fortsätta att rekrytera folk till högskolestudier.

- Vi kommer att erbjuda kurser på halvfart. Exempelvis en kurs i ledarskap och etik, något som jag vet att många förstår sig på och är intresserade av. Distansstudier ger en möjlighet att känna på vad högskolestudier är.

Projektet erbjuder också kurser som introducerar för yrkesutbildning på högskolenivå.

- Två yrkeshögskoleutbildningar ska utvecklas. Det är två-åriga utbildningar med examen. Den första är en produktionsteknikerlinje på 80 poäng, säger Åsa Westman.

Utbildningen vänder sig till personer som kommer direkt från gymnasiet, men också till de som redan har arbete. Större delen av tiden går det att studera hemifrån eller från kommunens Lärcentrum.

Hans Pernsjö, verksamhetsansvarig på Lärcentrum förklarar varför Hedemora kommun är delaktig i projektet.

- Begreppet tillväxt är inne nu, ofta handlar det om tillgång till högskola.

Han tycker att det är positivt att högskolan tagit steget ut och närmat sig Lärcentrum.

Samarbetet ger också näringslivet i kommunen en möjlighet att uttrycka vilket behov av kompetens det behöver möta. Hans Pernsjö menar att det är viktigt att näringslivet ser högskolan som en möjlighet.

- Det här projektet är viktigt för grupper som vi normalt inte når. Många vet inte hur nära möjligheten finns.

Ninni Broström är studievägledare på Hedemora lärcentrum. Hennes erfarenhet är att många avstår från högskolestudier av ekonomiska skäl.

- De kan vända sig till mig för information, ofta behöver man inte låna så mycket pengar som man tror, säger hon.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons