Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stegelbacksbarn röstar i Global Friends

Annons

Torsdagen den 7 april är det dags för ett av årets viktigaste uppdrag. Nämligen att rösta fram den eller de som kämpat mest och bäst för barnens rättigheter.

Kandidaterna i den gigantiska omröstningen är följande;

- Mammorna på S:a Rita, Kenya, 20 fattiga bykvinnor som sedan sju år hjälper barn som förlorat sina föräldrar i aids

- Nelson Mandela och Graca Machel, Sydafrika respektive Mozambique. Mandela nomineras för sin långa kamp för de syd-afrikanska barnens frihet och rättigheter, och Machel för sin 20 år långa kamp för barns rättigheter, främst flickors rätt att gå i skolan

- Ana Maria Maranon de Bohorques, Bolivia, är rullstolsbunden sedan två års ålder men har i snart 30 år kämpat för gatubarnen i staden Cochabamba

Worlds Childrens Prize for the Rights of the Child - WCPRC - är uppdelade på två priser som följer intentionerna i FN:s Barnkonvention.

Det ena priset är Jordens barns pris (Childrens Prize), och det andra är Jordens kompisars pris (Global Friends Award). Och priset är inte bara ära och berömmelse.

Den totala prissumman uppgår till 100 000 dollar. Pengarna får dock inte slösas på privata förlustelser, utan ska användas i pristagarens arbete för barns rättigheter.

Ansluten Global Friend finns även organiserade vuxna människor (Audult Friend) som till dags dato finns i 40 länder.

Sveriges drottning Silvia är för övrigt den första personen som tituleras som Honorary Audult Friend - Hedersvuxenvän.

För Stegelbackens skola väntar nu en presentation av priset och en genomgång av själva valet på morgonen nästa torsdag. Noterbart är att eleverna håller själva i arrangemanget, och har olika ansvarsområden.

Själva omröstningen sker under förmiddagen.

Valdagen är dock inte allt. 20 barn från Stegelbacken kommer den 18 april att få träffa de nominerade i verkliga livet, då dessa kommer till Leksand på besök.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons