Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stegelbackens elever tog pulsen på Smedjebacken

Annons

Frågan är om inte Stegelbackens skola är på väg att skapa ett av de bättre underlagen för lokalt beslutsfattande.

Skolans femmor och sexor har under alla omständigheter gjort en ordentlig djupdykning i Smedjebacksbornas tyckande och tänkande.

Runt 500 personer har intervjuats till dags dato. Dessa har fått svara på frågor om hur de exempelvis trivs i kommunen.

Resultatet av allt detta har blivit ett ovanligt lärorikt ITis-projekt.

- Det hela började egentligen i februari. Ungarna tyckte att det var "sååå tråkigt" i Smedjebacken, berättar läraren Lotta Dahlberg.

I bakhuvudet fanns den slogan som dök upp lite varstans i Smedjebacken förra sommaren - "Gilla Läget". Färggranna plakat, flaggor och vimplar basunerade ut två ord som blev upphovet till både ris och ros.

- Vaddå, ska vi gilla läget i den här usla kommunen, tyckte många och undrade vad kommunen slösat pengarna på.

- Va skoj, äntligen lite nytänkande, klart att vi gillar läget, resonerade andra.

Tidningen kan dock avslöja att det inte fanns något färdigt kampanjkoncept bakom parollen. Det enda syftet var att locka fram spontana reaktioner och den vägen också förmå folk att tänka till.

Att det enkla uppsåtet lyckades kan utläsas via kommunens hemsida där Gilla Läget blivit ett flitigt besökt forum. Stegelbackens femmor och sexor är således ytterligare ett konkret bevis på parollens genomslagskraft.

När lärarna fick klart för sig att Gilla Läget faktiskt kunde bli användbart i ett pedagogiskt syfte vände man sig till barnen.

- Vi försökte vända deras negativa attityd till det positiva.

Lotta Dahlberg och hennes kollegor försäkrar att deras attityd redan var inställd på att det faktiskt finns ljusglimtar i Smedjebacken att ta fasta på.

Och med den glada föresatsen lotsades femmorna och sexorna in i sammanhanget där den första uppgiften blev att sammanställa en enkät med några enkla frågor.

Genom enkätfrågorna vände sig sedan barnen till sina föräldrar, morföräldrar och till högstadieeleverna på Berga-skolan.

Allt material är visserligen inte bearbetat och sammanställt ännu. Men med ledning av den tio-gradiga skala som mäter den enskildes trivselkänsla framgår det att de flesta faktiskt trivs i Smedjebacken.

- Medelvärdet ligger på 7,2, påpekar Lotta Dahlberg.

En poäng i sammanhanget är att också att eleverna först av allt fick ställa en prognos på vad de trodde att föräldrarna och de andra tyckte.

Prognosen har sedan jämförts med de verkliga svaren.

- Barnen trodde exempelvis att föräldrarna trivdes bättre än vad de svarat.

En annan intressant iakttagelse som gjorts gäller frågan vad som saknas i Smedjebacken. Bland de 500 utfrågade finns det ett önskemål som står i särklass - ett badhus.

- Och bland ungdomarna står ett ungdomskafé högt upp på listan.

Eleverna har även skissat fram sitt "Dröm-Smedjebacken". De färgglada och mycket detaljerade planscherna visades för övrigt upp på den stora företagsmässan som arrangerades nyligen.

Om nu någon skulle ha missat det fanns det en del mycket konkreta förslag som beslutsfattarna i kommunen kanske borde ta fasta på.

När det exempelvis gäller ungdomskafét pekades den tomma lokalen intill databutiken på Vasagatan ut som lämplig.

- Dessutom saknar barnen en leksaks- och hobbyaffär, nämner Lotta Dahlberg.

Projektet är dock inte slut med detta. Härnäst väntar en del företagsbesök och träffar med föreningslivet.

När det gäller sammanställningen av de besked som intervjuerna gett är lärarnas ambitionen att det ska vara klart före valdagen i höst.

Därmed erbjuds också alla lyhörda politiker en utsökt chans att få en inblick i vad deras väljare egentligen tycker och tänker.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons