Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan blir doktor på företags transporter

Annons

Stefan Engevall, 36 år gammal, och uppvuxen i Falun. Efter gymnasiet och ett år på Ericsson Cables i Falun, flyttade han till Linköping och läste till civilingenjör inom Industriell Ekonomi. Efter civilingenjörsexamen, påbörjade han en doktorandutbildning inom optimeringslära, vid Linköpings Tekniska Högskola. Detta har nu lett fram till en avhandling med titeln Cost Allocation in Some Routing Problems - A Game Theoretic Approach - som på svenska blir: Kostnadsdelning i några ruttningsproblem - En spelteoretisk ansats.

När ett distributionsföretag transporterar gods till ett antal kunder, med ett antal fordon av olika typ, kan frågan om hur kostanden för transporterna ska fördelas på de olika kunderna uppstå. Med hjälp av spelteori, kan kvantifierbara mått av rättvisa tas i beaktande när man beräknar kostnadsdelningen utifrån olika principer.

En viktig rättviseaspekt är till exempel att ingen kund, eller grupp av kunder, ska belastas med en kostnad som är högre än kostnaden för att betjäna endast den kunden eller den gruppen. Samtidigt måste totalkostnaden på något sätt fördelas.

I avhandlingen exemplifierar Stefan Engevall kostnadsdelningsproblemen med Norsk Hydros distribution av bensin till bensinmackar, där kostnaden för distributionen ska fördelas på bensinmackarna. Kostnadsdelningen studeras dels för kunder på en specifik tur (i ett handelsresandespel) dels för alla kunder som betjänats från en depå en dag.

Stefan Engevall, som nu kan kalla sig doktor, bor sedan 1998 i Stockholm, och arbetar som säljare på Industri-Matematik, ett företag som utvecklar och implementerar affärssystem inriktade mot logistik.

Mer läsning

Annons