Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statyn ska hedra Selma

Annons

I Falu Kurirens referat från fullmäktige påstods att jag skulle ha hävdat att Selma Lagerlöfs bakdel är ful och att "Backlundsstatyn" var hur fel som helst. Detta för att baksidan var så ful.

Den som lyssnade till min föredragning vet att jag inte uttryckte mig på detta sätt. Jag skulle aldrig ta sådana ord i min mun om en vördad kulturpersonlighet som Selma Lagerlöf. Det vore också att ärekränka konstnären Arvid Backlund.

Det var också anledningen till att även jag hoppade högt av förvåning och förfäran, när kommunalrådet raljerade om "Selmas vackra bakdel"!

Min strävan och mångas åsikt gällande en staty över Selma Lagerlöf framgår av mitt medborgarförslag i ärendet.

Stort tack för beslutet, att äntligen hedra den världsberömda Nobelpristagaren och författarinnan, Selma Lagerlöf och därmed också konstnären Arvid Backlund med den av honom skapade, förnämliga statyn.

Att enligt beslutet "förvisa" den till Fisktorget är dock - enligt egen och många tillfrågade Falubors enhälliga åsikt - helt orimligt! Hur och var skulle statyn placeras där? - Skulle Selma sitta med ryggen mot biblioteket och beskåda polishuset med omnejd och den offentliga toaletten eller med ryggen mot Faluån och se mot eventuell torghandel framför biblioteket?

Falu stad får inte utföra ännu ett "helgerån" gällande Selma! Att utplåna hennes hus och - till stora delar - hem på Villavägen var en ofattbar handling, som i möjligaste mån nu måste sonas!

Kulturpristagare och museilektor Örjan Hamrins placeringsförslag är genialt: Centralpalatset bör återfå de balkonger, som också - obegripligt nog - rivits, och statyn placeras på den vid paradvåningen, där Selma skrev några av sina mest berömda verk.

En önskedröm skulle förverkligas, om en helt ny, porträttlik Selma-staty skapades föreställande Henne stående på balkongen iförd fina kläder och dito hatt - allt i enlighet med befintligt foto.

Därmed skulle Hon bli hedrad på ett förnämligt, värdigt och originellt sätt och Falun få en ovärderlig sevärdhet - god nog i ett världsarv.

Ur krass, ekonomisk synpunkt skulle detta förmodligen vara den bästa investering staden gjort på mången god dag - speciellt inom profilområdet kultur och miljö.

En jämförelse: Tusentals turister besöker Filipstad och platsen, där skalden Nils Ferlin sitter på en bänk. Man kan sätta sig vid hans sida, luta sig mot hans utsträckta arm och minnas Hans strofer.

Alla Sveriges skolelever och andra världsmedborgare skulle i vår stad kunna finna minnesvärda och lärorika upplevelsemål, om centrala delar av den efterhand bland annat kompletteras med fler statyer enligt Örjans förslag.

Jag anser och föreslår, att också Fisktorget på ett enkelt sätt kan få en fin, originell och lättplacerad attraktion - ett perfekt komplement till Selma-statyn: Res där upp en hög mast på vars topp Nils Holgersson "flöjel-flyger" på sin gåskarl i den riktning vinden blåser ut över torget, ån, staden och Tisken.

Vid Tiskens strand kan en "Smirre räv-staty" placeras och "korpen Bataki", som "såg brorslotten" av kopparmalm kan ges tillfälle att "se ut över gruvområdet" och så vidare. Statyns uppgift är att hedra Selma Lagerlöf - inte ett trångt torg.

Tusentals Falubor och andra, köpmän och företag vill säkert bidra med en slant till förverkligandet av förslagen. Lämplig förvaltning och Centrala Stadsrum torde kunna administrera en insamling genom teckningslistor med mera - "oss allom till glädje och fromma"!

Bertil Nises är kulturintresserad Falubo.

BERTIL NISES

Mer läsning

Annons