Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staty på Fisktorget?

Annons

De vill att gatu- och parkstyrelsen ska satsa 800 000 kronor när Fisktorget ska förändras.

I dag ska kulturnämnden ta ställning till förslaget.

Bakom den nya diskussionen om en Selmastaty finns en motion som centern väckte för snart ett år sedan. En motion som kommunstyrelsen skickade vidare till kulturförvaltningen med uppdraget att både klara finansiering och hur man ska få en modern staty av Selma.

Så nu ska det bli en konstnärlig utsmyckning på Fisktorget som gestaltar Selma Lagerlöf och det författarskap hon står för i tolkning av en nutida konstnär, är tanken.

Borta är då 350 000 kronors-alternativet om att göra en ny avgjutning av Arvid Backlunds staty av Selma. Ett förslag som lades på is för ett par år sedan eftersom det inte fanns några pengar då.

Det var placeringen av den statyn som tidningens läsare röstade om för två år sedan. Över 300 deltog i omröstningen. 90 av dem röstade för en placering i Geislerska parken. Fisktorget, som nu är aktuellt, kom på sjunde plats med elva röster. Det var lika många som röstade för att man skulle byta ut statyn av Engelbrekt mot en av Selma.

Att Fisktorget nu dykt upp på första plats kopplas samman med flytten av ingången till stads-

biblioteket från Kristinegatan till Fisktorget. I samband med detta har gatu- och parkförvaltningen fått två miljoner kronor för att bygga om torget. Det är en del av de pengarna som man föreslår ska användas till konstnärlig utsmyckning av torget.

Ordnar man en tävling om en ny staty så hoppas man också att man ska få ekonomisk hjälp av Statens konstråd.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons