Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt verk till Vansbro?

Annons

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen blir namnet på den helt nya myndighet som regeringen planerar. Bland arbetsuppgifterna finns att sköta tillsynen av a-kassan och att granska arbetsförmedlingens rutiner för hantering och handläggning av ärenden rörande arbetslöshetsförsäkringen.

Nu tycker Småkom att det är dags att en statlig myndighet tilldelas en mindre ort.

- Vi anser att det är dags för regering och riksdag att leva upp till målsättningarna som säger att även små orter kan få statliga myndigheter, säger Ronny Svensson, Småkoms sekreterare.

Småkom har i en skrivelse till statsminister Göran Persson rekommenderat att antingen Pajala, Bengtsfors, Högsby eller Vansbro får myndigheten. I skrivelsen påpekar Småkom att minst tre riksdagsbeslut sedan slutet av 80-talet klart säger att nya statliga verk ska placeras utanför Stockholm. Småkom påpekar att de fyra rekommenderade orterna alla har erfarenhet av arbetslöshet, strukturomvandlingar och ett aktivt arbete för att utveckla en ny och mindre sårbar arbetsmarknad.

- Alla orterna har sina egna förutsättningar men det är fyra kandidater som alla är fullt kapabla. Sedan får riksdag och regering ta avgörande beslut, säger Ronny Svensson.

Den ort som utses kan räkna med 10-20 nya arbetstillfällen och samtidigt få positiva sidoeffekter i form av en ökad lokal kompetensutveckling.

Den nya myndigheten tar alltså över en hel del funktioner som tidigare legat under Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams), en flytt som Ams varit kritisk till i sina remissyttranden. De är också kritiska till förslaget att placera den nya myndigheten utanför Stockholm.

Kommunalrådet Gunnar Magnusson välkomnar naturligtvis beskedet att Vansbro utsetts som en av fyra tänkbara orter för det nya statliga verket.

- Vi måste naturligtvis följa upp det här och se till att våra riksdagsmän på dalabänken bearbetar regeringen i den här frågan, säger Gunnar Magnusson.

Någon gång inom det närmaste året väntas beslutet tas om var den nya myndigheten ska placeras.

LEIF-UNO BÄCKVALL GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons