Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stationen blir bussterminal

Annons

Nu har spaden satts i jorden för Älvdalens nya bussterminal. Till en kostnad av 1,4 miljoner kronor kommer gamla järnvägsstationen åter att bli en trafikmeteropol. Det är nämligen bakom stationen, nuvarande turistbyrån, som den nya busstterminalen nu anläggs.

Efter många turer ska nu Älvdalen få en modern bussterminal. Länge skissades det på ett förslag med bussterminal vid taxi, där bussarna för närvarande stannar och där bussgodset hanteras.

Men en snilleblixt vände på planerna och på de gamla järnvägsspåren kommer nu bussarna att rulla. Den spårstump som låg kvar vid turistbyrån när resten av rälsen revs upp, har nu plockats bort. Bakom turistbyrån, på gamla banvallen kommer istället bussarna att rulla in, släppa av- och på sina passagerare. Därefter rundas det magasin som hyrs av Knuts bygg innan bussarna återvänder ut på Dalgatan.

- Vi kommer att ta upp en ny infart till bussterminalen och när bussarna åker ut igen kommer det att finnas två möjligheter för dessa. Dels genom den nya in- och utfarten. Dels direkt ut på Evertsbergsvägen, förklarar Anders Bernhardsson.

Det är ett moraföretag som vann upphandlingen och som nu i semestertider jobbar med att anlägga den nya bussterminalen.

- Vi kommer att behålla så mycket som går av den gamla järnvägsmiljön. Det innebär att de gamla järnvägskajerna i sten ska delvis bli kvar liksom magasinsbyggnaderna, fortsätter Anders Bernhardsson.

Inne i terminalen kommer det att finnas plats för fyra bussar som snedparkerar.

- Det här blir en mycket bra lösning och sedan ska vi snygga till området med planteringar och vindskydd för de resande, säger Anders Bernhardsson.

Han beklagar dock att de vackra stolparna med den gamla belysningen måste bort, eller åtminstone flyttas.

- När det gäller det här projektet så har Dalatrafik medverkat vad gäller utformningen. Vad gäller kostnaderna så kommer det till stor del att täckas med olika bidrag.

För älvdalsborna blir gamla järnvägsstationen åter en knutpunkt för resande.

- Nu gäller det för oss att jobba vidare med att finna lösningar för framförallt Särna och Idre. Där är problemen med busshållplatser eller rättare sagt bristen på sådana akut, säger Anders Bernhardsson, medveten om de trafikfaror som bussarna innebär i framförallt Särna.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons