Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten vill lägga beslag på .se

Annons

Regeringen vill ta kontrollen över toppdomänen .se. Det är kontentan i ett lagförslag som nyligen presenterades. Lite märkligt kan detta synas i en tid då allt annat ska avregleras och privatiseras.

Man kan ha viss förståelse när politiker vill gå in och rätta till sådant som fungerar dåligt. Men i dag hör toppdomänen .se till de bäst skötta i världen.

Risken är överhängande att ett statligt övertagande av domänen skulle leda till stor byråkrati och betydligt ökade kostnader.

Redan i lagförslaget talas om hur den statliga administrationen skulle öka kostnaderna för administrationen med flera miljoner kronor om året och att dessa kostnader skulle tas ut genom höjda avgifter för dem som utnyttjar .se-domänen.

Mitt förtroende för politiker som internetaktörer är redan starkt begränsat. Väntar till exempel fortfarande med spänning på de fem megabit i bandbredd som Rosengren så stolt lovade alla svenskar för ett antal år sedan.

I dag drivs .se-domänen av II-stiftelsen. Stiftelsen har haft denna uppgift sedan 1997. Rent praktiskt sköts detta arbete av det helägda driftsbolaget NIC.se. Ett annat huvuduppdrag som II-stiftelsen har är att utveckla internets infrastruktur i Sverige.

I lagförslaget står bland annat att:

"Målsättningen är att en nationell toppdomän skall administreras på ett effektivt, robust och säkert sätt som tillgodoser allmänhetens intressen."

Vad jag kan förstå sker detta redan i dag.

II-stiftelsen är naturligtvis inte förtjusta i den statliga klåfingrigheten. I ett debattinlägg som bland annat finns att läsa på stiftelsens hemsida står bland annat:

"Stiftelsen har genom sitt arbete visat att självreglering och löpande egen utveckling av verksamheten ger bra resultat.

Utredningen vill tillgodose statens behov av inflytande över och insyn i administrationen av toppdomänen se. II-stiftelsen anser att staten inte ska vara en aktör i driften av internet i Sverige.

Internet är till sin natur en global företeelse som styrs av internationella standarder.

Internet ska inte detaljregleras genom nationella lagar."

En annan märklighet i förslaget är att regleringen bara avser toppdomänen .se.

Det finns hundratals andra toppdomäner att tillgå utöver .se. De mest kända är väl .com och .nu, den senare är landsdomänen för det lilla öriket Niue, men har av förklarliga skäl blivit omåttligt populärt bland svenska användare.

Sanningen är ju att alla dessa övriga domäner ligger utanför svenska politikers möjlighet att reglera och kontrollera.

I avsaknad av denna möjlighet gör de regleringsförtjusta förslagsställarna det näst bästa av situationen: Kontrollera det som kontrolleras kan.

Den som vill läsa debattinlägget finner den på II-stiftelsens hemsida: http://www.iis.se/

Utredningen om förstatligande av .se-domänen (SOU 2003:59 ) finns på regeringens hemsida:

http://www.regeringen.se

Mer läsning

Annons