Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten tjänar mest på höjt bensinpris

Annons

Svar till Kjell Sundmark

14 oktober:

Under Ordet fritt har pendlaren Kjell Sundmark den 14 oktober förklarat att han hellre betalar 20 öre per liter bensin i skatt till moder Svea än 50 öre till multinationella bensin- och oljebolag.

Han tycker tydligen att det är lika häftigt att betala skatt som minister Mona Sahlin för något år sedan.

Sundmark har uppenbarligen så gott ställt att han kan kosta på sig att vara ideell och utan knot betala några tioöringar extra för varje liter bensin, såvida pengarna går till staten.

För andra människor med begränsade resurser är det lika illa med bensinprishöjningar, oavsett var pålagorna slutligen hamnar. Det är den bistra verkligheten.

Men med den inställning Sundmark har kan han förstås gratuleras till riktig frossa i glädjeyttringar varje gång han besöker bensinpumpen.

Enligt OK/Q8:s huvudkontor 15 oktober 2004, var priset för den billigaste bensinen nämnda dag 10 kronor och 55 öre. Av detta pris bestod 6 kronor och 90 öre av olika skatter som går direkt in i statens budget, nämligen 2 kronor 11 öre i koldioxidskatt, 2 kronor 68 öre i energiskatt och 2 kronor 11 öre i moms.

Endast 3 kronor och 65 öre av varje liter gick till olje-bolaget.

Av sistnämnda summa gick 2 kronor och 65 öre till inköp av bensinprodukten från utrop vid oljemarknaden i Rotterdam, det vill säga vad OK/Q8 behövde betala för att överhuvudtaget ha någon bensin att leverera till kunderna i Sverige.

Slutligen utgjorde en (1) krona av varje liter bensin den del av hela priset som bolaget disponerar för att dels frakta bensinen från hamn till de lokala bensinstationerna, dels avlöna sin administration här i Sverige.

Eventuell vinst ska också hämtas ur denna enda krona.

Sammantaget innebär detta att 3 kronor 65 öre av bensinstationens pris på 10 kronor 55 öre utgör den kostnad som det multinationella företaget tar ut per liter bensin från kunden.

Resten är alltså den skatt som svenska staten inhöstar!

Största vinnaren på den bensinprishöjningen under senare tid (50 öre/liter enligt Kjell Sundmark) är svenska staten. Pendlare Sundmark och alla andra glada skattebetalare kan vara riktigt nöjda!

TRÖTT PÅ HÄFTIGA SKATTEBETALARE

Mer läsning

Annons