Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten tar in miljarder på det ökande spritbruket

Annons

Det är staten som är vinnare på den kraftigt ökande konsumtionen av alkohol och tobak. 19,4 miljarder tog särskilda skattekontorets 10 handläggare i Ludvika in i alkohol- och tobaksskatter i fjol.

Fram till 1998 minskade alkoholkonsumtionen i landet. Men sedan 1999 har en kraftig ökning skett.

Starkölskonsumtionen har ökat 61 procent mellan 1999 och 2001.

- Under 2002 så tog vi in 8,9 procent mer i ölskatter, sammanlagt 2 592 miljoner kronor, berättar skattehandläggare Philip Stenvall vid RSV-kontoret i Ludvika.

Vinkonsumtionen i landet har ökat med 54 procent mellan 1999 och 2001. Vinskatten sänktes i december 2001.

- Det kan vara förklaringen till att vi fick in 338 miljoner mindre i skatt på vin i fjol. Sammanlagt fick vi in vinskatt på 3 299 miljoner kronor, berättar Stenvall som dock noterar att den största skatteökningen för en skattad alkoholprodukt var det som kallas "mellanklass", alltså specialdrycker som campari och annat, som ökade 28 procent till 163 miljoner kronor.

Spritkonsumtionen ökade med 11 procent från trendbrottsåret 1999 fram till 2001.

- I fjol så fick vi in 3,6 procent mer skatt på spriten, eller 5 024 miljoner kronor, berättar Stenvall.

Skattekontoret handlägger också den svenska tobaksskatten som gav fyra procent mer inkomster till staten i fjol, 8 365 miljoner kronor.

Philip Stenvall kan för dagen inte uttala sig om vad den kraftiga ökningen beror på annat än Systembolaget noterat rekordförsäljning i fjol.

- Personligen kan jag ju gissa att lördagsöppet och vin i box är en del i förklaringen liksom det att Systembolaget gissar att vi fått kontinentala vanor, säger Stenvall som dock inte tycker att det är hans jobb som skattehandläggare att uttala sig om detta.

Skattemyndigheten har tidigare noterat att svenska staten gynnas skattemässigt av ökad gränshandel med Norge och en minskning runt gränserna mot Danmark och Tyskland.

Skatt på hembränt tas också in av skattekontoret i Ludvika i den mån hembrännarna avslöjas och döms. Här är naturligtvis mörkertalet stort men antalet domar tyder på att hembränningen minskat i omfattning och i så fall är det troligt att svensken som fått mer i plånboken gått över från hembränt till bolagsprodukter.


Faktaruta:fakta | Här är populäraste sorterna i Dalarna

Blanddrycker

1. Xider cactus/lime

2. Kopparbergs päron-cider

3. Skogsbärscider

Sprit

1. Lord Calvert

2. Absolut vodka

3. Renat


Starköl

1. Millennium

2. Norrlands guld

3. Mariestads export


Vin

1. Castillo de Gredas tinto

2. Mauro Primitivo

3. Chenet cabernet-syrah

BO JOFFER

Mer läsning

Annons