Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten ska ta ansvaret

Annons

I en motion kräver han att staten tar ett särskilt för att betala för saneringen av gruvavfall från både Falu gruva och vissa andra kostsamma områden som förorenats av gammal gruvdrift.

- I ett nationell perspektiv är Dalarna det län som hyser de allvarligaste gruvavfallsproblemen. Ungefär hälften av de förorenade områdena i Dalarna är gruvområden, säger Johansson.

1993 skrevs ett avtal som innebar att Stora avsatte 60 miljoner kronor och staten 40 miljoner kronor för efterbehandlingsåtgärder av de objekt i Falu tätort som läcker mest metall till Dalälven.

- Pengarna kommer inte att räcka för att genomföra alla åtgärder. Det är viktigt att de behandlingsåtgärder som rör gruvavfallet efter Falu gruva fullföljs och utvidgas. Ansvaret för detta kan bara staten ta, enligt Kenneth Johansson.

Han pekar också på att Falun är unikt när det gäller sjön Tisken, en deponi i form av en sjö.

- Tisken är i dag en belastning på stadsmiljön till följd av århundradens gruvdrift och faluborna ser det som en viktig fråga att Falun återigen ska kunna bli en sjöstad med tillgång till riktig sjö med de rekreationsvärden detta skulle ge i centrum.

Därför, menar Johansson, måste staten också betala för arbetet med att ta bort föroreningarna även från Tisken.

Förutom Falu gruva finns det också gruvavfallsobjekt som enligt Johansson bör åtgärdas i bland annat Smedjebackens, Säters och Hedemoras kommuner, samt i andra delar av Falu kommun.

- Efterbehandlingsåtgärder av gruvavfall har ofta sin orsak i äldre verksamhet och intar en särställning. Dessutom är det mycket kostsamt, vilket innebär en stor risk för att angelägna åtgärder aldrig blir av. Därför bör den statliga finansieringen i såna här fall kunna uppgå till 100 procent.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons