Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten övertar Nybergsprojektet?

Annons

När kommunen åtog sig huvudmannaskapet för saneringen av gruvgifterna uppmärksammades också behovet av att återställa Stollbergsfältet.

Sedan riktades all uppmärksamhet mot mastodontuppgiften - Nybergsprojektet - och Stollberg föll i glömska.

2001 presenterade dock SGU en utredning som gjorts på uppdrag av miljödepartementet. En utredning som inte bara dammade fram Stollberg, utan också det statliga ansvar som regeringen drog ett streck över 1990.

SGU pekade ut Stollbergsmagasinet tillsammans med skifferoljeverken i Kvarntorp och Götene samt gruvfältet i Yxsjöberg som områden där staten har ett saneringsansvar.

Som en konsekvens av detta kommer nu uppgifter som gör gällande att kommunen, och kanske framför allt projektledaren P-O Dahlström, kan avlastas en stor del av ansvaret.

SGU anser nämligen att Nybergsprojektet och slutsaneringen av Stollbergsfältet kan föras samman till ett projekt. Det skulle kunna betyda att huvudmannaskapet överförs till staten.

Miljöinspektör Bosse Jernberg ser klara fördelar med den lösningen. Han tror heller inte att detta skulle betyda att saneringen drar ut längre på tiden.

- Även med enbart Nybergsprojektet återstår upphandlingen av entreprenaden.

- Om Stollberg hamnar i fokus skulle det betyda att sligen från badstranden vid Staren, från Plogsbo och den hög som betecknas som Silvhyttan I körs till Stollberg.

- Och det innebär mycket kortare transportsträckor.

Det enda egentliga frågetecknet ser Bosse Jernberg i Nyberget. Den sligdammen blir i det här scenariot orörd.

Men å andra sidan är gifthalterna i Stollberg mycket högre och därmed är det området viktigare att sanera.

- Man vet ju att Stollbergsfältet lakar ut gifter i Hillbobäcken.

När det gäller rötslammet betraktas detta fortfarande som en handelsvara i sammanhanget.

Bosse Jernberg tillägger att härnäst väntar besked från de diskussioner som SGU för med Naturvårdsverket om en koordination av saneringsprojekten i Smedjebackens kommun.

Tilläggas kan att NLT sökt Lars Söderberg vid SGU för ytterligare kommentarer.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons