Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten drar in pengar

Annons

-Vi har satsat på kvalitet i stället för kvantitet. Nu finns det risk att vi tvingas avveckla en del av det som vi sett som kvalitetshöjande, säger Håkan Elfving, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Skolverket har gett ett tiotal kommuner bakläxa på hur de använt Wärnersson-pengarna, som var avsedda för att öka personaltätheten i skolorna. Gagnefs kommun är den enda som inte bara får sitt bidrag reducerat, utan helt indraget.

Håkan Elfving konstaterar att skolverket har utgått från läget i oktober 2000 när beräkningen av personaltätheten gjorts.

-Då hade vi ett underskott på flera miljoner, och vi har jobbat hårt för att få ordning på budgeten. Nu har vi sett till att uppfylla balanskravet, utan att få några pengar utifrån, som en del andra kommuner har fått, säger han och fortsätter:

-Vi sökte Wärnersson-pengar för att satsa på bland annat kompetenshöjningar i form av specialpedagoger och en musikterapeut. Men staten är inte nöjd, eftersom den mäter enbart utifrån kvantitetsmått.

Håkan Elfving berättar att frågan har diskuterats med skolverket.

-Vi har framfört att det är viktigt att även en liten kommun som vår får del av medlen för att nå de uppsatta målen. Det vore djupt olyckligt om vi inte kan fortsätta att satsa framåt, säger han.

Håkan Elfving tillägger att det är vårens pengar som dragits in:

- Om kommunen har råd att gå in och satsa egna pengar för att behålla tjänsterna som vi har lagt de kvalitetshöjande pengarna på, finns det möjlighet att vi till hösten kan lämna in en ny ansökan.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons