Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startskottet har gått

Annons

Stiftelsen Sverige i Europa har öppnat regionalt kontor i Näringslivets hus i Falun.

- Det är dags för Sverige att ta sitt ansvar för Europas utveckling. Självfallet ska vi ha euron!

Jonas Eklund, regional samordnare för Stiftelsen Sverige i Europa, vässar ja- argument i ett landskap som är ett starkt nej-fäste.

Regionala kontoret i Falun ska tjäna som mötesplats för engagerade europavänner.

Dalfolket kallas till valurnorna den 14 september för folkomröstning om euron.

Dessförinnan hoppas Jonas Eklund att eurokampanjen satt starka ja-spår.

- Euron blir bra för Dalarna. Vår region har i alla tider, från kopparexport, till Falu gruva och modern skogs- och stålindustri, varit en integrerad del av Europa. Länets framtid, med växande småföretagaranda, stor turist- näring och upplevelseindustri behöver euron för att växa sig stark.

Jonas Eklund säger att han från regionala kontoret i Falun tänker lägga krut och kraft på att nå breda grupper - för ett kommande ja.

- Även grupper från nej-sidan välkomnas för blandad argumentation i kommande debatter, föredrag och möten innan vi folkomröstar.

Senaste årens valdeltagande har varit klent. Till detta starkt EU-motstånd i länet. Vad förväntar sig Jonas Eklund?

- Givetvis större valdeltagande. Vi "ångar upp" med informationsdagar, bistår med samtals-utbildning för politiska partier och organisationer, som med sina röster vill nå breda grupper.

- Det händer saker inom de stora fackförbunden Metall och LO med ökad positivism för euron, påpekar Jonas Eklund. Förbunden är redan kopplade till utlandsberoende export och handel förknippad med euron. Bland de politiska partierna har folkpartiet liberalerna varit mest ja-tydliga till euron.

Falun-Borlänge och Dalarna i stort präglas av starka nej-sägare, med Bengt Ola Ryttar, P.O Thellander med flera i spetsen.

Klarar Stiftelsen Sverige i Europa att vända skutan på åtta månader?

- Vi vinner! Med regionkontor i Falun och stärkt opinionsbildning växlar vi över till euro. Självklart! Vi har gått med i EU och den naturliga följden är EMU, europeisk monetär union...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons