Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startskott för ny väg

Annons

Det första spadtaget rycker allt närmare för det omfattande trafikpaket som planeras i Insjön. Vägverket, banverket och Leksands kommun driver gemensamt på för att komma igång redan hösten 2004.

Projektet beräknas kosta omkring 50 miljoner kronor. Finansieringen är redan löst och kvällens markägarsammanträde i Åhls församlingshem är det första formella steget i den samrådsprocess som måste till.

- Det här är en väldigt stor satsning för ett samhälle som Insjön, och den görs för att lösa samhällets största trafikproblem, säger vägingenjör Bo Bävertoft.

Problemen består främst av den barriäreffekt som såväl järnvägen som riksvägen utgör i byn och den bristande trafiksäkerhet som råder i området.

- Under 90-talet inträffade ett 30-tal olyckor, även med dödlig utgång, längs den aktuella riksvägssträckan, säger vägverkets konsult Robert Carling.

Trafikplatsen med en trespannsbro strax norr om Hjultorget ska på ett säkrare sätt mata trafiken mellan Tunsta och övriga Insjön. Genom att i princip alla utfarter från Tunsta stängs behöver inte längre den lokala trafiken blandas med riksvägstrafiken.

Vägverket har också utrett två alternativa rondellbyggen i området, men fastnat för en trafikplats, främst för att den är betydligt enklare att anpassa i terrängen.

- Generellt sett är vi väldigt positiva till cirkulationsplatser, men i det här fallet är det rätt med en trafikplats, säger Bävertoft.

I paketet ingår också en tunnel under järnvägen, nya busshållplatser, nya gång- och cykelvägar och en tunnel under riksvägen för fotgängare och cyklister mellan Hjultorget och före detta Ahrnebergs.

Parallellt med vägpaketet jobbar arkitekt Göran Borgstrand med två detaljplaner över området. Bland annat ska omkring åtta hektar mark vid före detta Ahrnebergs upplåtas för handel och ytterligare åtta hektar bli industrimark.

Om företag väl etablerar sig i området finns idéer på ytterligare vägbyggen, en rondell vid Insjöns södra infart med en anslutande industriväg till det nya industriområdet i Tunsta.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons