Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startklart för ny bank - i Dalarna

Annons

Målet har hela tiden varit att bilda en bank. Den statusen får riksföreningen senast den 18 november. Då ska den sista pappersexercisen vara klar för ett godkännande från Finansinspektionen.

Det här blir en bank som inte själv lånar ut några pengar. En kreditgarantiförening lämnar garantier så att bankerna ska våga låna ut pengar till företag.

För det får kreditgarantiföreningen en garantiprovision, som motsvarar två-tre procent av det borgade kapitalet. I gengäld får företag som lånar lägre bankränta eftersom säkerheten är bättre.

Kreditgarantiföreningen har ett lite kluvet förhållande till bankerna. Å ena sidan ska de att samarbeta för att företagen ska kunna få lån, å andra sidan finns garantiföreningen för att småbolagen har svårt att få lån.

Tendensen är att företag får svårare att hitta finansiärer. Det beror dels på att företagens säkerheter värderas lägre efter en lagändring i januari i år, dels på den långsiktiga trenden att bankerna hamnar allt längre från de mindre företagen.

Sveriges Kreditgarantiförening är en ekonomisk förening. Det betyder bland annat att medlemmarna ställer garantier för varandra, men endast upp till den inträdesavgift som alla betalar in för att vara med i föreningen.

Alla som går med får betala in en summa. Den får medlemmen tillbaka om den vill gå ur. För ideella organisationer är den 5 000 kronor, för små företag 10 000 kronor och bolag med mer än 50 anställda 20 000 kronor.

Om det värsta händer - att ett bolag med lån går i konkurs - så går kreditgarantiföreningen in med pengar för att täcka förlusten. Banken tar en risk på 40 procent och garantiföreningen borgar för 60 procent av lånet.

Kreditgarantiföreningar är nytt i Sverige men har funnits i Europa i många år. I Sverige har de inte behövts. Det har funnits så många småbanker med god kontroll över vilka människor som leder de lokala företagen. Den kunskapen vill Kreditgarantiföreningen återföra till bankerna.

Fotnot: Sveriges kreditgarantiförening finns i sju län. Totalt har den 400 medlemmar varav 103 i Dalarna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons