Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startade eget företag för att jobba som dagmamma

Annons

Veronica Larsson hade inte tänkt sig att bli alternativ dagmamma. Det var hennes syster som var den tilltänkta alternativa dagmannan i Hedemora kommun och innan henne hade ytterligare en kvinna anmält sitt intresse. Men de båda blev gravida och fick avskriva sina planer.

- Då frågade min syster mig om jag inte ville starta egen verksamhet. Jag tänkte att det passade mig perfekt. Jag bor nära naturen och det är svårt att få arbete i Hedemora. Nu kan jag dessutom vara hemma med mina egna barn när de är små, säger hon.

Det är full fart hemma hos Veronica Larsson. Fyra barn leker ljudligt på nedervåningen i den röda villan, som hon och hennes man köpte för tre år sedan.

I vardagsrummet far hundvalpen, en engelsk spaniel, Krama också runt och vill ha uppmärksamhet precis som de fyra barnen.

Två av barnen är Veronicas och heter Linnéa och Emil och vid deras sida finns syskonen Lilly och Emanuel Jarl-Backman.

Ytterligare ett barn är på inskolning sedan två veckor och ska precis gå hem när tidningen kommer på besök.

Men det har varit mycket svårare att hitta barn än hon väntat.

- Jag trodde behovet av plaster var stort och kommunen trodde också att det skulle gå lätt att hitta barn, säger Veronica Larsson.

Kommunen godkände henne fort, men det tog desto längre tid att få företaget inregistrerat hos Patent-och registreringsverket, PRV, och få F-skattsedel från Skattemyndigheten.

Tidigare drev hon ett kafé i Hedemora tillsammans med sin syster.

- Det är mycket tuffare. När jag hade kaféet arbetade jag sju dagar i veckan. Dessutom var vi tvungna att köpa in allt själva och hålla koll på priser.

Som alternativ dagmamma får man ha sex barn inklusive egna barn. Kommunen betalar ut ersättning för dagmammans egna barn och i Hedemora ligger den på 60 000 kronor per år och barn.

Hur ser lönsamheten ut?

- Om jag inte räknat fel är den god. Jag har i ett första skede tänkt arbeta i två år och fungerar det bra fortsätter jag kanske.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons