Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkta av 30 dagars fasta-fest

Annons

Klockan är nästan fyra på eftermiddagen under en av ramadans sista dagar. Solen har precis gått ner och Mohamed Amer tar fram ett paket dadlar och bjuder runt.

- Alla muslimer i hela världen bryter fastan med dadlar. Tillsammans med vatten och mjölk ger sju dadlar lika mycket vitaminer och mineraler som en vanlig måltid, säger han.

Varken Mohamed, hans fru Ebtesam Awad eller deras gäster Eman och Mohammed Hamad har ätit eller druckit på tio timmar. Det verkar inte bekomma dem.

- Nej, man blir van. Jag började fasta när jag var åtta år och då fastade jag kanske tre-fyra timmar om dagen, berättar Mohamed.

- Den första dagen kan man vara lite trött och törstig, men sedan går det bra, säger Ebtesam.

Hon skulle inte behöva fasta, eftersom hon ammar Abdelrhaman, fyra månader, men hon gör det för att hon vill.

- Jag fastade när jag var gravid också, berättar hon.

När dadlarna gett magen en skonsam mjukstart är det dags för vanlig mat. Ebtesam och Mohamed välkomnar gästerna in i sitt kök.

Rummet går i vitt och grönt och är ganska litet. I taket slingrar en gullranka. På kylskåpet sitter barnens skolmatsedel uppsatt med en magnet. Hela köksbordet är dukat med olika maträtter.

- Vi börjar med soppa och sambosek.

Sambosek är ett slags degknyte med köttfyllning och mångas favorit, särskilt små barns, berättar Mohamed.

- Ibland är det det enda de äter.

Efter soppa med rismakaroner vankas flera goda rätter, bland annat kyckling, ångkokt ris med rostade pinjenötter, sultanrussin och mnazla som är en köttfärsrätt med aubergine, tomat och lök. Som dryck till maten serveras yoghurt utblandad med vatten och en gnutta salt.

Mohamed berättar att det är han som gjort mnazlan och att han även hjälpt till med andra rätter. När jag frågar vem som lagar mest mat i familjen, tar han hustrun runt axlarna, skrattar och säger:

- Det gör chefen, jag är bara praktikant här.

Familjen Amer-Awad och familjen Hamad är palestinier med bakgrund i Egypten och Syrien. I Borlänge träffades de och blev vänner.

- Under ramadan äter man varje kväll tillsammans med släktingar eller vänner, så det blir många heliga känslor av gemenskap, säger Mohammed Hamad.

Han och hustrun Eman har fem söner. Mohamed Amer och Ebtesan Awad har tre. Minstingen ligger och sover i ett rum medan de sju andra pojkarna sitter i ett annat rum och äter.

Då och då kommer någon av grabbarna in och tar en sambosek. Efter maten märker man dem knappt. De spelar tv-spel.

- Det gäller att hålla dem sysselsatta, säger fembarnspappan Mohammed.

När ramadan infaller på sommaren kan fastan bli över sexton timmar lång för muslimer på våra breddgrader, men Mohamed Amer tycker ändå det är lättare att fasta i Sverige tack vare kylan.

- I de länder vi kommer från kan det ju vara runt 40 grader varmt och då är det svårt att vara utan vätska.

Ramadan handlar inte bara om fasta, utan även om barmhärtighet.

- Under den här månaden ska man vara särskilt snäll och generös mot alla skapelser på jorden, berättar Mohamed.

Det handlar bland annat om att ge pengar till fattiga, att vara rädd om naturen och att var snäll mot sina medmänniskor.

- Det är ju sådant som man ska fortsätta med även efter ramadan, men det är inte alltid lika lätt. Men imamen påminner oss i böntjänsten på fredagarna och vi påminner varandra.

När vi efter maten dricker te hörs ett litet skrik från rummet bredvid. Det är Abdelrhaman som vaknat.

- Nu tror jag han vill bryta sin fasta, skojar pappa Mohamed.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons