Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkt vi-känsla i Sundborn

Annons

Under senare år har nedskräpning, skadegörelse och olika former av kriminalitet inträffat i Sundborn.

I slutet på januari hölls ett uppmärksammat möte, ett stort antal Sundbornsbor samlades i byns församlingshem för att diskutera vad som kan göras för att motverka de negativa tendenserna.

I torsdags hölls ett nytt möte, denna gång på byns fritidsgård där fritidsgårdens engagerade personal höll i trådarna.

Diskussioner hölls i mindre grupper som sedan redovisade i ett gemensamt forum.

Utgångspunkten för diskussionerna var att många av problemen skulle kunna lösas genom att förbättra kommunikationen och kontakterna mellan ungdomar och vuxna i byn.

En rad olika förslag på hur detta skulle kunna ske fördes fram.

Närmast planeras en musikfest i början av juni på byns festplats. Där kommer ungdomar, som lär sig spela musik på fritidsgården, där det nu finns en uppsättning fina instrument, att ge en konsert. Även musikband utifrån kommer att uppträda.

Meningen är att musikfesten ska locka både ungdomar och vuxna, så att de träffas över generationsgränserna. Finansieringen ska bland annat ske genom att ungdomarna uppvaktar byns småföretagare om sponsring.

Andra planer är att vuxna personer i byn, även pensionärer, med sina olika specialkunskaper, ska träffa ungdomar i aktiviteter där de kan umgås och lära ut sina kunskaper inom till exempel motor, fiske, jakt, fiske, snickeri med mera.

Aktiviteterna ska dras igång genom att olika temakvällar arrangeras på fritidsgården.

Allt syftar till att stödja ungdomarna till meningsfulla aktiviteter, att stärka den sociala sammanhållningen och "vi-känslan" i byn och att minska anonymiteten och avståndet mellan generationerna.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons