Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka tillsammans

Annons

- Inåt har vi väl alltid samarbetat, men inte utåt, säger Inga Murmester från Svärdsjö hembygdsförening som tog första initiativet till nätverket våren 2002.

Nu finns sex intresseföreningar och två hembygdsföreningar med i nätverket. En fjunig nykomling medverkar också: Samverkan i Tängerdalen. Gänget turnerar runt, i tisdags var det Linghedsfolket som stod för lokal och fika.

Marknadsföringen var alltså det viktigaste från början, att locka folk och att stämma av så att stora evenemang inte kolliderar.

Nätverket Svärdsjö-Enviken har dock flera utvecklingsprojekt på gång. Eftersom det drivs utan formalia så kan nätverket inte söka pengar, det turas föreningarna om att göra.

Nu har Envikens intresseförening fått 25 000 till en marknadsundersökning kring service och annat i byarna. Inom nätverket ska man enas kring frågeställningarna, bland annat ska det handla om det faktum att både Linghed och Enviken vill ha en hall för idrott.

- Vi slåss när du har gått, säger Lars Cedervall från Enviken, med ett leende, när tidningens utsända försöker tussa ihop grannbyarna.

- Det löser vi, instämmer Kjell Hansson från Linghed.

Nätverket har också blivit en samtalspartner för kommunalråden i Falun, något som båda parter tycker är givande. En gång i kvartalet träffar byfolket kommunfolket. På måndag är det dags igen, med frågor om social omsorg, service och skollokaler på dagordningen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons