Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka känslor mot vag röklag

Annons

En ny, rökfri epok är påbörjad i Danmark. Onsdagen den 15 augusti 2007 är en dag danskarna sent ska glömma. På arbetsplatser, skolor, kollektivtrafik och på restauranger ska det nu vara rökfritt.

Men den nya lagen är omdiskuterad. En del menar att politiker genom lagen försöker topprida danskarna.

För den som vill röka inomhus på krogen gäller det nu att välja med omsorg. På restauranger som har en serveringsyta på mindre än 40 kvadratmeter kan gästerna fortsätta att blossa fritt. Väljer de att dricka sin pilsner på en större krog måste cigaretten förbli otänd. Såvida inte restaurangägaren har byggt ett rökrum förstås.

Många näringsidkare försöker nu möblera om sina krogar för att serveringsytan ska bli mindre och kroggästerna ska kunna fortsätta röka.

En av de restaurangägare som varit kreativ och nästan halverat sin serveringsyta genom ommöblering är Hanne Levisen på restaurang Pinden.

På Jernbanecafeen, vid centralstationen, ligger röken tung även denna första dag av lagstadgad rökfrihet. Serveringsytan är nämligen strax under 40 kvadrat även utan ommöblering och krogen klarar sig därför undan röklagen.

TT

Mer läsning

Annons