Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka intryck från Sydafrika

Annons

Under miljökonferensen deltog människor från hela världen och alla tänkbara organisationer och företag. Uppskattningsvis var drygt 50 000 personer inblandade på olika sätt.

- Det var en lite konstig känsla att under drygt en vecka vara omgiven av alla möjliga sorters människor som kom från all världens hörn.

Ett av de mer bestående intrycken eller upplevelserna var att hon fick bekräftat vikten av lokalt miljöarbete och vikten av att det hela kommer från det småskaliga.

- Det är dessutom oerhört viktigt att staten eller regeringen stämmer av med kommunerna innan de påför nya krav om reg-ler och åtgärder.

Hon är övertygad om att miljöarbetet måste förankras lokalt och hos den lilla människan om det ska gå att få en långsiktigt hållbar utveckling.

- Det går inte att förankra krav om minskade industriutsläpp i länder där befolkningen inte har mat för dagen.

En viktig uppgift för Sverige och kommuner som Smedjebacken är att utveckla det lokala miljöarbetet för att få erfarenheter som kan användas i andra länder.

- Ett exempel är att ta tillvara tekniken för att rena vatten och även den kunskap vi har om att ta hand om soporna.

Även om hon var mest i och kring kongresscentret så hann hon även se en del av landet Sydafrika och Johannesburg.

Det som hon reagerat allra mest på är att allt är inhägnat och det är grindar och galler överallt.

- Mitt emot hotellet där jag bodde låg det ett köpcentra och där fanns det flera restauranger, men jag fick inte gå dit ensam utan ledsagades av en vakt.

Hon hann även med en avstickare till Soweto, en förstad till Johannesburg.

- Där besökte jag den plats där Desmond Tutu och Nelson Mandela kommer ifrån, det är unikt genom att två Nobelpristagare kommer från samma gata.

Under resan till Soweto åkte den grupp hon var med i igenom flera kåkstäder och slumområden.

- Jag har sett liknande områden i Brasilien och tyckte det var det värsta jag sett, men det här var värre.

Vid genomresan i slumområd-et erbjöds de i bussen att gå ut och titta, men Lena Ludvigsson-Olafsen avböjde.

- Jag tyckte det skulle vara fruktansvärt förnedrande att jag skulle stå där och titta på dem som levde i en fruktansvärd misär.

Hon fick under resan även en uppfattning om att Sydafrika som land är på rätt väg.

- Vi ska komma ihåg att det är bara åtta år som Sydafrika har varit en fungerande demokrati.

Vid en av seminarierna kom hon i kontakt med en grupp kvinnliga politiker från Sydafrika och med stöd av svenska ambassaden ska hon via Svenska kommunförbundet jobba för att utveckla ett projekt där kvinnliga politiker i Sydafrika ska få komma till Sverige på besök. Syftet är att de ska få utbyta erfarenheter med svenska kvinnliga politiker. Syftet är även att de ska få ta del av hur det svenska samhället är uppbyggt.

- Jag hoppas naturligtvis att jag ska få bjuda in dem på ett besök i Smedjebacken.

Lena Ludvigsson-Olafsen är väl medveten om att många både inom hennes parti och utanför har ifrågasatt resan till Sydafrika.

- Jag har för det första rest på uppdrag av Svenska kommunförbundet och för det andra är jag övertygad om att det i slutändan kommer det till gagn för Smedjebacken.

När det gäller nyttan för Smedjebacken handlar det mycket om att ta del av erfarenheter från andra länder, samtidigt som Smedjebacken kan vara ett gott exempel.

- Dessutom är jag övertygad om att det är viktigt för en kommun som Smedjebacken att knyta kontakter både lokalt inom landet och i ett mer globalt sammanhang.

Någon oro för att valrörelsen skulle bli lidande känner hon inte.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons