Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark utveckling väntar

Annons

I höstas lämnade hon vd-sysslan vid Borlänge & Co. Nu har Tiina Ohlsson börjat att greppa vad hon ska jobba med som kommunens näringslivschef. Men att sätta sig in i alla detaljer tar sin tid. Dock kan hon redan konstatera:

-Ett spännande jobb. Man är med i så många olika delar.

Det regionala samarbetet ser Tiina Ohlsson som mycket viktigt i dag och i framtiden. Falun-Borlänge är en region som har tillsammans drygt 100 000 invånare.

-Falun-Borlänge är en ganska stark region. Sedan har vi Mitt-Dalarna. Det finns en vilja till samarbete. Någon intern konkurrens upplever jag inte. Vi har våra gärdesgårdar, men inte på samma sätt som det har varit förr.

De verkliga konkurrenterna är orter/regioner som Karlstad, Västerås, Linköping/Norrköping, Gävle och Oxelösund/Nyköping. Och så förstås storstäderna som är glödheta.

-Det sker också en enorm satsning i Norrland som man kanske inte tänker så mycket på. Kiruna flyttar och Boliden satsar. Vi har många områden att konkurrera med, ett regionalt samarbete är viktigt för hela länet.

Hon menar att om exempelvis Borlänge har en förfrågan på en etablering, som man inte kan möta, då ska man se till att den hamnar i närheten. Det är bra för regionen.

Tiina Ohlsson konstaterar att det pågår en fin utveckling i Borlänge med nya bostads- och arbetsplatsområden, etableringar och centrumsatsningen. Tillståndet i näringslivet är gott. Det är högkonjunktur.

- Mycket arbete pågår och mycket är på gång.

Med mer pengar skulle mer kunna göras. Om hon tillåter sig att drömma skulle det satsas ännu mer i centrum, och Kupolen och centrum bindas ihop. Med bostäder, kontor, grönområden och ett tydligt stråk.

-Kupolen ligger redan i centrum. Men det finns ett mentalt avstånd. Det är det största avståndet.

Hon skulle satsa pengar på en arena och öka stödet till idrottsrörelsen.

Och investera för snabbare tåg på Dalabanan. Gärna också rusta, fräscha upp och snygga till arbetsplatsområdena för att skapa en vackrare miljö och öka attraktionskraften.

-500 miljoner skulle jag lätt kunna sätta sprätt på.

Vad tror du om Ljungberghallen, den gamla maskinhallen i Kvarnsveden?

-Väldigt spännande. Det skulle bli en bra lösning på arenafrågan. Vi har Lugnet i Falun, Ejendals arena i Leksand. Ljungberghallen skulle få en annan karaktär och bli ett komplement. Ett lyft för Borlänge och Dalarna.

Hur vill du förändra bilden av Borlänge?

-Så att folk ser styrkan mer än man gör i dag. Borlänge har varit en bruksort, men är i dag en väldigt mixad stad. Vi har en otrolig dynamik i näringslivet.

Hur viktigt är Peace & Love, ett skid-VM och andra evenemang?

-Mycket viktigt. De bidrar i hög grad till att ge en positiv bild. Men det är också viktigt för oss som bor här.

Vad är ditt dröm-evenemang i Borlänge?

- Fotbolls-VM. Men skid-VM är nog det största som vi kan få hit.

Kommer Ikea att etablera sig i Borlänge?

- Ja. Men kanske inte inom de närmaste åren. Ute vid Coop ska det ligga. Eller varför inte mellan Falun och Borlänge.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons