Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark uppställning vid schlagerstart

Annons

Melodifestivalen drar igång med ett av de mest namnkunniga startfälten i tävlingens historia.

Rutinen kan bli avgörande.

- Jag är mer förberedd i år, säger Linda Bengtzing, nykomling i fjol, favorit i år.

Förra året kom hon lite från ingenstans och tog sig överraskande till final med den traditionella schlagerlåten "Alla flickor". Nu är Linda Bengtzing ett känt namn och i det tuffa startfältet i den första schlagerdeltävlingen i Leksand på lördagen är hon ett namn som förekommer på allt fler experters läppar.

Hennes låt, "Jag ljuger så bra", påminner om "Alla flickor".

- Det är en tokschlager, säger hon och skrattar.

Men konkurrensen blir hård i Leksands stora ishockeyhall Ejendals arena på lördagskvällen. Magnus Bäcklund nämns också i förhandssnacket med sin etniskt färgade "The name of love", en låt som jämförts med John Farnhams 80-talsklassiker "You're the voice". Men han är rädd för att utnämnas till favorit.

- Jag försöker slå dövörat till när folk säger att låten är kanon. Säger de så, så är det väl så. Men jag försöker att inte tänka på det.

I Leksand tävlar också fotomodellen Hannah Graaf, Anna Sahlene, rocksångaren Andreas Johnson och rapduon Pandang samt de kanske lite mer udda fåglarna; sambasångerskan Simone Moreno och självaste Electric Banana Band.

Det är som sagt ett starkt startfält och Linda Bengtzing har inte lämnat något åt slumpen i förberedelserna och förberett sig bättre.

- I fjol gjorde jag "Fame factory" samtidigt och det var omöjligt att förbereda sig bra. Nu har jag spelat in en platta samtidigt, så jag har sjungit väldigt mycket på gott och ont. Men jag har kunnat förbereda mig mer. Och så åkte vi hit extra tidigt för att slippa stressa inför repetitionerna.

Två bidrag går direkt vidare från deltävlingen i Leksand till finalen i Globen om en månad, och ytterligare två går till Andra chansen, med chans på finalplatser den vägen.

Som vanligt är det tittarnas telefon- och sms-röster som avgör vilka artister och bidrag som går vidare till finalen och Andra chansen.

Lena Philipsson är programledare för direktsändningen som inleds 20.00 i SVT1. En nyhet är att tv-sändningen för första gången får en speciell kommentator, utöver programledaren. Pekka Heino, som kommenterat flera schlager-EM, är på plats för att avlasta Lena Philipsson och guida tv-publiken. (TT Spektra)

Fakta/Artisterna som tävlar i Leksand

1. Simone Moreno: "Aiayeh (The music of the samba)"

2. Electric Banana Band: "Kameleont"

3. Anna Sahlene: "This woman"

4. Magnus Bäcklund: "The name of love"

5. Linda Bengtzing: "Jag ljuger så bra"

6. Pandang: "Kuddkrig"

7. Hannah Graaf: "Naughty boy"

8. Andreas Johnson: "Sing for me" (TT Spektra)

Mer läsning

Annons