Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark rätt att bo kvar

Annons

Enligt lag har den som är rörelsehindrad rätt att få sin bostad anpassad så att det går att bo kvar. Det kan handla om bredare dörrar, byte av badkar mot dusch och hiss och ramper av olika slag.

Kommunen står för kostnaderna genom bostadsanpassningsbidraget.

Men i Falun, likväl som i de flesta andra kommuner, har man av ekonomiska skäl gått runt lagstiftningen vad gäller hyreshus och en praxis har utformats.

Den går ut på att neka bidrag till åtgärder i hyreshus och i stället försöka förmå den som inte klarar sig i sin bostad att flytta till en annan bättre anpassad lägenhet.

Ett flertal sådana fall har funnits i Falun och i de flesta fallen har resultatet blivit en flytt, ofta efter ingripande av anhöriga.

- Det går att komma långt på frivillig väg. Anhöriga har insett det orimliga i att göra om en lägenhet och börjat titta efter annat på exempelvis något servicehus, säger Lars Östlund.

Att man även sagt nej till mindre förändringar av hyresbostäder beror på att kommunen sett det som ett första steg mot att senare bli tvingade att sätta in hiss när folk blivit sämre.

Men nu går det inte längre att stoppa ombyggnader och hissar. Det finns inget stöd i lagen för det slår en regeringsrättsdom fast. Genom den fick en kämpande kvinna någonstans i landet en hiss till en kostnad av 100 000 kronor och slapp därmed flytta som hennes kommun ville.

En lägenheten måste vara helt omöjlig eller extremt kostsam att anpassa för att kommunerna ska kunna neka. Men så som lagen är utformad kan detta bara ske i undantagsfall.

Oron växer nu i Falun över vad det här kommer att innebära ekonomiskt.

Redan nu har antalet övriga bostadsanpassningsärenden ökat dramatiskt. År 2001 kom det in 286 ärenden och förra året hela 455.

Budgeten för bidragen låg förra året på 3 680 000 kronor men den faktiska kostnaden blev hela 6 322 000 kronor.

- Vi vet inte vart det här ska bära hän, säger Lars Östlund bekymrat.

Och med tanke på att kommunen har de gamla områdena Kvarberget, Lustigknopp, Hälsinggården, Norslund och Herrhagen där det saknas hissar samtidigt som där bor många gamla ser Lars Östberg miljonerna flyga.

Kunskapen om att kommunen inte längre kan stoppa en bostadsanpassning kommer också säkert att öka antalet ansökningar.

- Men det förhindrar inte oss att fortsätta att diskutera bostadsbyten där det går, säger han.

Men det blir också allt svårare då antalet servicelägenheter minskat samtidigt som Kopparstadens lediga lägenheter, som kan vara lämpliga, blir allt färre och antalet gamla hela tiden ökar.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons