Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark kritik mot DalaKraft

Annons

Bråket mellan DalaKraft och främst Falu Energi fortsätter. För höga elpriser, för dålig avkastning och nu senast en tvist om ett nytt administrativt kundhanteringssystem, har inneburit frostiga relationer.

När det gäller det administrativa kundhaneringssystemet handlar det om att bland annat om att Falu Energi vill behålla sitt eget system. Ändå vill DalaKraft ha 2,8 miljoner kronor av Falun. Motsvarande situation gäller för elverken i Hedemora, Smedjebacken och Ryssa elverk. Totalt handlar det om 6,3 miljoner kronor.

Och nu kommer nästa uppgift som knappast bidrar till att förbättra relationerna.

Samtidigt som parterna förhandlar om detta visar det sig att DalaKraft redan har tagit upp detta som en post under punkten övriga fordringar och redovisar alltså ett så kallat orent bokslut för året 2001.

Detta fick revisorn Ulf Aronsson att reagera och han har gjort ett ganska allvarligt påpekande.

Detta är också Bertil Daniels, ordförande i DalaKraft medveten om:

- Det är naturligtvis inte bra att styrelsen fått det här påpekandet av revisorn. Samtidigt är detta en intern fordran vilket innebär att detta i slutändan ändå kanske måste betalas av bolaget där Falu Energi är en storaktieägare, säger han.

Bertil Daniels håller sedan inte med om att DalaKraft tagit ut pengarna i förskott innan förhandlingarna är klara.

- Nej, men nu pågår alltså förhandlingar. Vi får se resultatet av detta. Men kom ihåg att de som nu inte vill vara med om att betala detta faktiskt har deltagit i hela processen om att handla in den här administrativa kundhaneringssystemet.

Bertil Daniels visar också med stor tydlighet att han är mycket besviken på Falu Energi och diskussionerna om att gå ur DalaKraft.

- Från Faluns sida kräver man ofta höga avkastningar. Men Falun är betydligt sämre på att bidra med medel så att vi kan få dessa höga avkastningar, säger han.

Per Edlund, som är ekonomichef på Falu Energi känner till den aktuella fordran:

- Vi har tagit upp detta och förhandlar just nu med DalaKraft. I samband med detta är det ingen idé att bli upprörd.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons