Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark kraft på plats

Annons

Hennes förordnande från regeringen sträcker sig över sex år men någon riktig flytt till Dalarna blir det inte tal om. I stället tänker Agneta Stark veckopendla mellan jobbet i Falun och hemmet i Stockholm. I huvudstaden finns familjen som består av man, barn och barnbarn.

- Jag är en aktiv farmor och jobbet som rektor är rörligt. Jag kommer att pendla precis som många andra, säger Stark.

Rektorsyrket är någonting som hon funderat på länge. Hon har fått förfrågningar från flera håll, Högskolan Dalarna var hennes åttonde erbjudande. Det antog hon. Någon koppling till Dalarna har hon dock inte, det närmaste är Hälsingland som hon har släktband till.

Att det blev just Högskolan Dalarna beror på skolans många fördelar, berättar Agneta Stark.

- Skolan är bra på att rekrytera elever vars föräldrar inte studerat vid högskola eller universitet. Den har en rolig kombination av ämnen och ligger i en bra region. Dessutom har ledningen hållit seriöst i ekonomin, säger hon.

Agneta Stark har senast arbetat vid Linköpings universitet som gästprofessor i ekonomisk genusforskning. Hon är rikskänd feminist med ett förflutet som sakkunnig i Mona Sahlins jämställdhetsdelegation. Hon har också gjort sig känd som en av frontfigurerna i Stödstrumporna tillsammans med bland andra Maria-Pia Boethius. Inför valet 1994 hotade gruppen att bilda ett eget parti för att göra könsbalansen bland landets folkvalda mer jämställd.

För två år sedan var hon med och startade ett feministiskt nätverk med namnet Kvinnor utan gränser.

Jämställdhetsfrågorna är någonting som hon kommer att arbeta aktivt med på nya arbetsplatsen. I höstas var Högskolan Dalarna ett av 14 universitet och högskolor som kritiserades av Jämo för sina bristande jämställdhetsplaner.

- Högskolevärlden är inte så jämställd som den borde vara. Jag har jobbat på många skolor och ännu har jag inte hittat någon som är bra, säger Agneta Stark.

Ytterligare ambitioner är att skapa utbildningar som går över ämnesgränserna och se till att Högskolan Dalarna får forskarutbildning. När rektorstjänsten annonserades ut var ett av kraven att denna person skulle ordna så att högskolan skulle bli universitet inom två år.

- Jag kommer att ansöka om att ge forskarutbildning på skolan men två år är kort tid. Min tjänst är på sex år och under den tiden hoppas jag att mycket har hänt. Bland annat har vi många pensioneringar att vänta och måste locka hit ny personal, säger Agneta Stark.

Hon känner att många har stora förväntningar på henne.

- Ja, kolossala förväntningar. Det är roligt, jag har en enorm uppbackning. Men den som vill se större resultat på bara några månader kommer att bli besviken, säger Agneta Stark.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons