Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark förbättring av elevernas gymnasiekompetens

Annons

För bara några veckor sedan publicerades siffror som visade att alldeles för många elever i Älvdalen saknade behörighet att söka till gymnasiet.

På torsdagen kom statistik från Skolverket som visar att Älvdalen ligger på andra plats bland landets 290 kommuner när det gäller ökning av andelen elever med betyg som räcker till för gymnasiestudier.

På Skolverkets hemsida, skolverket.se, publicerades på torsdagen statistik över grundskoleelevernas betyg i maj 2005. Det var glädjande läsning för Älvdalens del.

- Ja, det var det, säger skolchefen Stefan Linde, när han fick höra att andelen elever som i våras gick ut grundskolan med tillräckliga betyg i Älvdalens kommun, var hela 92,3 procent. Förra årets siffra var endast 78,7 procent. Med de 92,3 procenten behöriga elever ligger Älvdalen över riksgenomsnittet på 89,2.

- Anledningen till förbättringen är dels tur. Vi hade ett fåtal elever 2004 som hade problem och det slår hårt i en liten kommun.

- Dels är det också resultatet av en målmedveten satsning från skolans sida, säger Stefan Linde.

- Vi har alltid satt låga betyg i kärnämnena, men har nu börjat diskutera betygssättningen och använder ungefär samma mått-stock som andra, jämförbara kommuner.

- Vi har också gjort specialinsatser och satsat mer på just de elever som behöver extra stöd. Då har lärarna fått mer tid till övriga elever, vilket var svårare tidigare.

- Det här visar också att våra elever inte på något sätt är sämre än andra elever. Vi ser det också på behörigheten att söka till högskola där 76 procent av våra elever har behörighet efter gymnasiet. Riksgenomsnittet är 62 och så lågt som 61 procent i jämförbara kommuner.

- Sedan har vi i Älvdalen en lång tradition av att inte gå vidare till högskolestudier, trots att eleverna har kunskaperna, och det är vår målsättningen att ge dem kunskaper i skolan.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons