Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängt en vecka på "biblan"

Annons

Ett nytt datasystem införs och det gör att all verksamhet måste ligga nere tills det är klart. På fredag och en vecka framåt är alla bibliotek stängda.

- Vi kan ändå inte serva låntagarna eftersom det är omöjligt att använda systemet. Därför håller vi stängt tills det är klart, berättar Tommy Larsson, bibliotekarie.

Biblioteken är alltså stängda men det innebär inte att de anställda rullar tummarna.

- Vi kommer bland annat att ha intern utbildning på det nya systemet.

Sj anställda som servar biblioteksenheterna i Djurås, Gagnef, Björbo, Floda och Mockfjärd berörs. Och även om de flesta barnsjukdomarna med det nya systemet redan avklarats så kan det förväntas lite trög portgång.

- Det tar kanske ett tag innan vi blir riktigt varma i kläderna. Men erfarenheterna från andra håll där det här införts är positiva och vi ser fram emot att få det här genomfört.

Alla uppgifter från det gamla systemet måste överföras till det nya. Och det är ett rejält distansarbete som utförs. Företaget bakom det nya systemet är Skånebaserat.

- Vi skickar alla uppgifter till Lund där de konverteras, berättar Tommy Larsson.

Lundensarna har alltså tillgång till bygdens bibliotek via datalinjer och lägger direkt in uppgifterna allt eftersom.

Väl installerat kommer det nya systemet att ge en mängd nya möjligheter för såväl biblioteksfolket som låntagarna. Nymodigheterna införs lite pö om pö; det blir till exempel direkt möjligt att via Internet sondera i bibliotekets kataloger. Och vad det lider ska det också gå att bland annat göra omlån och reservera böcker.

Men under installationstiden blir det alltså noll boklån för allmänheten.

- Vi förstår att det blir problem för många av våra låntagare och hoppas att de har överseende med att vi inte kan ha någon service under den här veckan, avslutar Tommy Larsson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons