Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängningsbeslut hävs

Annons

Tillträdande vd:n Lotten Sunna på behandlingshemmet fick beskedet i går via ett fax från Länsstyrelsen.

- Det känns jättebra och framför allt är det skönt att vi nu kan jobba vidare, säger hon.

Det var i början av förra veckan som beskedet om att behandlingshemmet för missbruksvård i Ulfshyttan skulle stängas med omedelbar verkan, efter flera kritiska anmälningar.

Ledningen fick två månader på sig att avveckla verksamheten, men Lotten Sunna överklagade beslutet till länsrätten.

Nu gör länsstyrelsen en kovändning och upphäver det tidigare beslutet.

- Det har framgått av deras överklagan att de inte förstått exakt vilka åtgärder vi kräver av dem, säger Pelle Björklund.

Därför ska Länsstyrelsen utforma ett nytt föreläggande, där man preciserar de krav och åtgärder som man kräver för att verksamheten ska få fortsätta.

- Det viktigaste i en sådan verksamhet är att det finns en kompetent och närvarande ledning. Och att det finns tillräckligt med personal som även är rätt utbildad, för att kunna möta de behov som de här människorna behöver, säger Pelle Björklund.

Inom kort kommer Lotten Sunna att få ett nytt föreläggande med åtgärdspunkter, som de får en viss tid på sig att åtgärda.

- Vi har hela tiden sagt till länsstyrelsen att det finns inga förslag på åtgärder som vi inte kan tänka oss att lösa, säger hon.

Behandlingshemmet är just nu mitt uppe i ett ägarskifte där Lotten Sunna ska vara vd.

- Men jag och min man har varit med i processen av verksamheten sedan i höstas. Vi tittar ständigt över verksamheten och skickar hela tiden in uppdateringar till länsstyrelsen, säger Lotten Sunna som ser positivt på Ulfshyttans framtid.

Efter svar på det nya föreläggandet ska länsstyrelsen ta ett nytt beslut om verksamhetens vara eller icke vara.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons