Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängningar gynnar ABB

Annons

Siemens förbereder neddragning i sin Nürnbergfabrik och överföring av kapacitet till Kroatien.

VA Tech reduktionsprogram har redan lett till att 108 anställda av 420 hos VA Tech JST (Jeumont Schneider Transformateurs) i Lyon i Frankrike under våren sagts upp. Detta efter förluster och minskad orderingång efter att det franska kärnkraftsprogrammet och snabbtågsutbyggnaden klarats av. Nu hotas hela fabriken liksom VA Techs Peeblesfabrik i Skottland.

Enligt VA-chefen Klaus Sernetzs uttalande i Neues Volkblatt så bedömer ABB:s konkurrent att det finns en 50-procentig överkapacitet i Europas transformatorindustri.

- Om man ser på det allra tyngsta segmentet som är viktigast för Ludvika, över 400 kilovolt, så köps det årligen mellan 50 och 70 enheter i hela Europa. ABB i Ludvika har självt kapacitet att tillverka hela denna volym plus dagens HVDC-volymer, säger en annan branschbedömare till NLT.

Den europeiska marknaden för tunga transformatorer har varit starkt prispressad i tio års tid och utsätts nu av lågpriskonkurrens av tillverkare i Turkiet, Brasilien, Kina och Indien. Tillverkare som med teknologiöverföring från Europa blivit kvalitativa och volymmässiga utmanare på exportmarknaderna främst utanför Europa. Så att exportera sig ur krisen har blivit tuffare.

I Västeuropa har ABB har fabriker i Sverige, Finland, Tyskland, Italien och Spanien samt dessutom fabriker i Polen och Turkiet som klarar 400 kilovolt. Tidigare har Italien och Spanienfabriken varit ifrågasatta men också dessa går med plussiffror nu.

Men det finns många andra fabriker med 400-kilovoltskunnande. Areva har tillverkning i England, Frankrike och Tyskland och en stor fabrik i Turkiet.

Arevas fabriker i Stafford, Paris och den tyska Areva Schorch Transformatoren i Mönchengladbach blöder. Areva står inför beslutet att stänga minst en av fabrikerna. Den tyska med 250-300 anställda ligger sämst till.

Bland de mindre finns Pauwels i Belgien som går på knäna och har ägarproblem.

Tyska RWE-koncernen äger Smit i Holland och där väntas i dagarna ett drastiskt beslut om stängning eller avyttring.

Efacec i Portugal samt Tamini, Tironi och Getra i Italien har samtliga dåliga finanser.

I gamla sovjetblocket finns tillverkare i Ungern, Rumänien, Bulgarien, Ryssland samt i Ukraina som byggt nätet i öst och som ännu inte dragits in i struktureringen men som alla brottas med usel ekonomi.

Ersättningsmarknaden där transformatorer från 1950- och 1960 talen har börjat att komma men den anses inte kunna fylla så särskilt många av fabrikerna.

- Totalt sett innebär detta att det fortfarande råder en betydande överkapacitet i Europa. Det vore hälsosamt för branschen om ytterligare kapacitetsanpassningar kunde ske. Samtidigt så visar ABB att det varit förutseende och det kommer att stärka Ludvika och ABB i denna strukturering som måste komma, säger en källa i transformatorindustrin.

Han säger att förklaringen till att fler fabriker inte stängt beror på kostnaderna, 300 till 400 miljoner, att slå igen så stora enheter och då har man fram till nu hellre tagit förluster.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons