Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängdes in i ett år

Annons

Den 27-åriga mannen har tidigare fått diagnosen autism. Han dömdes 1999 till rättspsykiatrisk vård enligt LVR, lagen om rättspsykiatrisk vård.

Han vårdades tidigare i Växjö men flyttades till Skönvik i Säter i januari 2004. I ett beslut från socialstyrelsen står att läsa att vårdsituationen var ohållbar i Växjö och att patienten var utåtriktat aggressiv och tidvis psykotisk.

På Skönviks rättspsykiatriska klinik hölls mannen avskild och isolerad från de övriga patienterna i närmare ett års tid på grund av att han ansågs farlig för sina medpatienter.

I lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LVR, står dock att en patient endast får hållas avskild från övriga patienter i åtta timmar åt gången.

Detta om patienten genom aggressivt eller störande beteende allvarligt försvårar vården av de andra patienterna.

En tidsbestämd avskiljning får i extrema fall göras men det är inte tillåtet med rutinmässig isolering.

Socialstyrelsen som uppmärksammade den upprepade isoleringen av 27-åringen bestämde sig för att göra en utredning av ärendet. Man besökte Skönvik i november 2004 och granskade patientens journaler. I dagarna kom Socialstyrelsens beslut och man säger sig ha förståelse för Skönviks agerande.

"Socialstyrelsen har förståelse för de åtgärder som man har tvingats vidta från vårdens sida, trots att de saknar stöd i lag", står det att läsa i beslutet.

27-åringens ombud, advokat Olle Karlsson häpnade när han läste beslutet i går förmiddag.

- Det är mycket uppseendeväckande att Socialstyrelsen skriver så här. Som tillsynsmyndighet ska de utöva påtryckning på vårdgivaren men här har de istället legitimerat en vårdsituation som inte överensstämmer med svensk lag. Det får de inte göra.

Olle Karlsson menar att Skönviks agerande ska kunna leda till brottsmisstanke eller misstanke om tjänstefel men att Socialstyrelsen istället gett sitt medtyckande.

Han anser vidare att det är anmärkningsvärt att svensk sjukvård år 2005 ska kunna hålla en patient instängd på det här sättet i vad han anser vara en torftig miljö.

- Jag menar att det finns en risk för att en sådan här vårdsituation kan bidra till att skapa psykoser, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons