Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängde efter alkoholförbud

Annons

Kangas är handläggare på kommunen och tillsammans med polisen är tillsyningsmyndighet när det gäller alkohollagstiftningen.

Anledningen till alkoholförsäljningsförbudet var att restaurangen inte hade ett fungerande kök.

- De kunde inte servera mat för det fanns inga livsmedel där, föklarar Barbro Kangas.

Alkohollagstiftningen säger att en restaurang som säljer alkohol ska kunna servera lagad mat under hela serveringstiden.

- I köket fanns kartonger, klädhängare och diverse saker. Det användes mer eller mindre som förråd. Det var en omöjlighet att laga mat där, förklarar Kangas som var med på synen i helgen.

Trädgården var inte den enda restaurang som kontrollerades.

Alla krogar och restauranger i centrala Ludvika som var öppna fick besök av representanter från polisen, kommunens vård- och omsorgsnämnd, räddningstjänsten och miljökontoret.

- Det var flera år sedan vi hade en samlad tillsyn. Den här var planerad sedan en tid tillbaka, berättar Kangas.

China Town, Selmas och Silver Dollar fick anmärkningar för att de serverade alkohol till överberusade personer.

Selmas och Silver Dollar fick också anmärkning för att de inte gav gästerna kvitto efter köp, dessutom hade de felaktig annonsering i sina lokaler.

De erbjöd billigare öl om gästerna köpte fler. Enligt alkohollagstiftningen får inte mängdrabatt förekomma.

Erik Gatu, övervakningschef vid Borlängepolisen var med för att kolla hur krögarna följer ordningslagen, hur många vakter som fanns på plats och om de var förordnade.

Gatu säger så här:

- Det var ganska hög berusningsnivå på gästerna på några ställen.

Polisen tog diskussionen med respektive krögare på plats.

- Jag tycker att vi fick ett positivt mottagande av både krögare och ordningsvakter.

Stefan Karlsson, förste ställföreträdande räddningschef, vid Västerbergslagens räddningstjänst kontrollerade hur restaurangerna följde brandskyddslagen.

- Det allmänna intrycket ur brandskyddssynpunkt var okej. Det fanns en del brister och det är ju inte bra, men det var inget allvarligt.

Några utrymningsarmaturer saknade beslyning, några brandsläckare hade inte genomgått kontroll, och någon utrymningsväg var ostädad.

De flesta bristerna åtgärdades direkt.

En av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer var också med på kontrollen, men han är bortrest och har inte gått att nå.

På onsdag gör vård- och omsorgsförvaltningen en ny tillsyn hos restaurang Trädgården. Om ägaren då sett till att krogen uppfyller kraven på ett fungerande kök kan han åter börja servera alkohol till sina gäster.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons